Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding Zuidasdok op de markt gezet

Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding voor Zuidasdok op de markt gezet. Dit project gaat over de ontwikkeling van het station Amsterdam Zuid tot de OV-terminal. Daarnaast komen er aanpassingen aan de snelweg A10 en de inrichting van de openbare ruimte. Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam zijn de gezamenlijke opdrachtgevers van dit project. De begroting is ongeveer één miljard euro. Het is een van de grootste infrastructuurprojecten die op de markt is gebracht. 

De bereikbaarheid van Zuidasdok moet worden verbeterd en daarom zullen er ingrijpende veranderingen plaats vinden.  De opdrachtnemer wordt in de aanbesteding uitgedaagd om de beste oplossing te bedenken voor de doorstroming en de bereikbaarheid van het gebied. De opdrachtgevers kozen voor een Design en Construct contract, omdat daarmee de expertise van de markt optimaal benut kan worden. Dat schrijft OVPro.nl.

Slimme bouwlogistiek
In het Programma van Eisen voor Zuidasdok worden eisen gesteld ten aanzien van geluidsoverlast en bouwhinder. Daarnaast kan een partij de opdracht winnen als het goede ideeën heeft over slimme bouwlogistiek en een goede vormgeving en inpassing. Hoe meer kwaliteit een partij voor het project weet te creëren, door de beste oplossingen of maatregelen aan te bieden, des te groter de kans dat deze de opdracht krijgt.

Vaardigheden
De dialoogfase van de aanbesteding is gepland in september 2015. Daarin zal in gesprekken met geïnteresseerden gesproken worden over de complexiteit van het project. Er is maar een beperkt beschikbare ruimte en de opdrachtnemer moet daarvoor over bepaalde vaardigheden beschikken.

Niet iedereen blij
Niet iedereen is blij met dit project. Door de verbreding en deels ondergronds brengen van de zuidelijke ringweg rond Amsterdam, is de Zuidas de komende tien jaar een bouwput. De kantoren aan de Zuidas moeten daarom de komende jaren rekening houden met ernstige geluids- en verkeersoverlast. Bureau Zuidasdok, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de gemeente, weegt bij de aanbesteding allerlei factoren, waaronder de prijs en het beperken van overlast. “We kiezen het beste plan uit, maar we gaan niet specifieke geluidsarme methoden voorschrijven, dat laten we over aan de aannemer”, aldus een woordvoerder. De woordvoerder benadrukt dat er wel eisen worden gesteld aan het aantal decibel.

Gunning
De gunning van de opdracht op basis van EMVI zal naar verwachting in 2017 plaatsvinden, waarna de bouw eind 2017 van start kan gaan. In 2028 moet project Zuidasdok volledig klaar zijn.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres