Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
05
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Aanbestedingen ERTMS uitgesteld

Aanbestedingen ERTMS uitgesteld

De aanbestedingen voor de installatie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) in de spoorbaan en in de eerste serie treinen zijn voor zeker vier maanden uitgesteld. Ook gaat het project 23 miljoen euro duurder zijn dan verwacht. Dat zijn de belangrijkste gevolgen van een onderzoek van het Bureau ICT-toetsing (BIT).

Volgens branchemedium SpoorPro is BIT van mening dat de plannen voor voor de uitrol van ERTMS onvoldoende inhoudelijk zijn uitgewerkt om de integrale systeemprestaties te kunnen garanderen. Daarnaast maakt het bureau zich zorgen over de kwaliteitsbeheersing bij de ontwikkeling van bepaalde componenten, stelt het dat de aanpak voor cyberveiligheid onderontwikkeld is, en vindt het dat het ketenbeheer onvoldoende op orde is.

Onomkeerbare stappen
ERTMS heeft in een reactie aangegeven aan de slag te gaan met de aanbevelingen van het BIT en heeft oktober 2019 vastgesteld als uiterlijke startdatum voor de aanbestedingen. Volgens het BIT kunnen de verbeteringen die doorgevoerd moeten worden parallel lopen met de uitrol, zolang er geen “onomkeerbare stappen worden gezet bij de verwerving van de ERTMS componenten.

Belangrijk signaal
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven neemt de BIT-toets eveneens serieus. Zij laat weten dat de conclusies van het bureau een zeer belangrijk signaal zijn, zeker omdat ICT het “hart van ERTMS vormt, en daarmee de kern van het toekomstig spoorsysteem.” Van Veldhoven meldt voorts dat voordat de aanbestedingen starten er opnieuw een BIT-toets zal plaatsvinden.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.