Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbestedingsalert december 2022

Wat is er gebeurd?

Een gemeente is een Europese aanbestedingsprocedure gestart voor de herontwikkeling van “het Maasterras”. De opdracht is gegund aan een partij nadat verificatievragen zijn gesteld over niet-ingevulde ‘gele vlakken’ in het prijzenblad. Het antwoord van deze partij dat zij met het leeglaten van enkele vlakken bedoeld heeft een nultarief in te voeren, is door de gemeente geaccepteerd. De partij die als tweede is geëindigd stelt echter dat de inschrijving van deze partij als ongeldig moet worden aangemerkt en moet worden uitgesloten, omdat een gebrekkige inschrijving is ingediend door enkele vlakken niet in te vullen. Hiermee wordt niet voldaan aan de eisen die worden gesteld in de aanbestedingsstukken. Omdat hier de sanctie van uitsluiting op staat, heeft de gemeente ten onterechte herstel toegestaan.

Het resultaat

  • De voorzieningenrechter is van oordeel dat er geen ruimte was voor het bieden van herstel en dat de inschrijving als ongeldig terzijde had moeten worden gelegd. De  gemeente heeft in de aanbestedingsstukken zelf bepaald dat het prijzenblad op straffe van terzijdelegging volledig moest zijn ingevuld op het moment van indienen. Een behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende inschrijver had erop bedacht moeten zijn dat dit dan ook gold voor de op het prijzenblad in de gele vlakken in te vullen informatie. De gemeente heeft zich dus niet aan haar eigen voorschriften gehouden en een ontoelaatbare ruime uitleg geaccepteerd. De vordering tot intrekking van de gunningsbeslissing en  gunning van de opdracht aan de nummer twee wordt toegewezen.

Relatie tot de praktijk

  • Zorg dat je je als aanbestedende dienst houdt aan je eigen voorschriften.
  • Stel geen overbodige eigen voorschriften op.
  • Controleer eventueel vooraf of eigen voorschriften duidelijk en nodig zijn door een collega tegen te laten lezen.

Significant Synergy is Premium Partner van Aanbestedingscafe.nl.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link