Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Aanbestedingsbeleid overheid leidt tot sociale misstanden”

Vakbond CNV wil dat de overheid via aanbestedingen voor betere arbeidsvoorwaarden zorgt. Volgens voorzitter Piet Fortuin gebeurt nu juist het tegengestelde. Hij stelt dat de deur naar sociale misstanden, uitbuiting en goedkope arbeidsmigranten open wordt gezet, doordat overheden vooral op prijs aanbesteden.

CNV pleit daarom onder meer voor zogeheten projectpacten, waarbij vooraf eisen worden gesteld met betrekking tot de werkomstandigheden. Daarbij zal de focus vooral liggen op bodemtarieven voor werknemers en zzp’ers, en het beteugelen van onregelmatige werktijden Ook wil de vakbond dat grote overheidsinstanties binnen twee jaar laten zien dat zij op een verantwoorde manier gaan inkopen, zo laat Fortuin weten aan het Financieel Dagblad (FD).

Symptoombestrijding
Fortuin stelt dat de publieke sector de grootste aanjager is van de ‘race naar de bodem’ door alleen maar op prijs te sturen. Zo zou de overheid de arbeidsverhoudingen scheef hebben getrokken. Tegelijkertijd richt Fortuin zijn kritiek ook op vakbonden. Volgens hebben zij zich blind gestaard op symptoombestrijding, terwijl het probleem bij de wortel had moeten worden aangepakt.

Onderbemand
CNV wil nu binnen twee jaar toezeggingen hebben dat de overheid op een verantwoorde manier inkoopt. Willem Janssen, universitair onderzoeker en docent bij het PPRC aan de Universiteit Utrecht, waarschuwt echter dat er niet te veel moet worden gevraagd van inkoopafdelingen die vaak onderbemand en onderbetaald zijn. Bovendien is de aanbesteding volgens hem niet per definitie het meest effectieve instrument om problemen in de samenleving aan te pakken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 19 september 2018 09:40 uur

[…] het Aanbestedingscafé  over de extra aandacht die het CNV aan de werking van dit prijsmechanisme in alle aanbestedingen […]

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres