Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

'Aanbestedingsbeleid moet drastisch op de schop'

Rijkswaterstaat moet bij aanbestedingen hardere eisen stellen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. De PvdA geeft aan dat er nu nog te veel wordt gekeken naar de goedkoopste aanbieder. “Rijkswaterstaat moet meer rekening houden met de CAO, werktijden en veilige arbeidsomstandigheden”, zegt John Kerstens van de PvdA in gesprek met RTL nieuws.

Kerstens: “Er kunnen boetes worden gegeven en controleafspraken worden gemaakt. Er is van alles mogelijk, veel meer dan nu gebeurt. “Volgens de PvdA is van goede afspraken in de contracten van Rijkswaterstaat nu nog te weinig terug te zien.

Overheid doet niets
Problemen hebben onder andere plaatsgevonden bij projecten op de A2 en A4. Bij de aanleg van de A2-tunnel bij Maastricht werden Portugese bouwvakkers ingezet tegen een te laag salaris. Ook FNV Bouw heeft forse kritiek op deze praktijken. De overheid doet volgens de bond niets om uitbuiting van bouwvakkers tegen te gaan.

Kostenbesparingen belangrijkst
Volgens de FNV zijn de kosten de belangrijkste reden waarom partijen niets doen aan de misstanden. “Kostenbesparingen moeten ergens vandaan gehaald worden. Bovenaan in de keten sluit men de ogen voor hetgeen dat onderin de keten plaatsvindt”, aldus de vakbond tegenover RTL nieuws. Het aanbestedingsbeleid bij Rijkswaterstaat en overheden moet dus ook volgens het FNV drastisch op de schop.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 29 november 2014 11:49 uur

Het begint natuurlijk met de vraag, of je als Opdrachtgever verantwoordelijk bent voor de gehele keten of dat je de verantwoordelijkheid van interne bedrijfsprocessen van opdrachtnemers, hun leveranciers en onderaannemers etc. aan hun zelf (en de rechtelijke autoriteit, als toetser) kan over laten. Als je tot de conclusie komt dat de rechtelijke autoriteit niet in staat is regelgeving, te handhaven is het handig om op die plek de oplossing te zoeken. De Opdrachtgever voor de hele keten verantwoordelijk maken, is een paardenmiddel, die blijk geeft dat of de regels zijn doorgeslagen, of dat de toetsende organisatie zwaar onder presteert.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link