Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
11
14
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

'Aanbestedingsbeleid moet drastisch op de schop'

Rijkswaterstaat moet bij aanbestedingen hardere eisen stellen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. De PvdA geeft aan dat er nu nog te veel wordt gekeken naar de goedkoopste aanbieder. “Rijkswaterstaat moet meer rekening houden met de CAO, werktijden en veilige arbeidsomstandigheden”, zegt John Kerstens van de PvdA in gesprek met RTL nieuws.

Kerstens: “Er kunnen boetes worden gegeven en controleafspraken worden gemaakt. Er is van alles mogelijk, veel meer dan nu gebeurt. “Volgens de PvdA is van goede afspraken in de contracten van Rijkswaterstaat nu nog te weinig terug te zien.

Overheid doet niets
Problemen hebben onder andere plaatsgevonden bij projecten op de A2 en A4. Bij de aanleg van de A2-tunnel bij Maastricht werden Portugese bouwvakkers ingezet tegen een te laag salaris. Ook FNV Bouw heeft forse kritiek op deze praktijken. De overheid doet volgens de bond niets om uitbuiting van bouwvakkers tegen te gaan.

Kostenbesparingen belangrijkst
Volgens de FNV zijn de kosten de belangrijkste reden waarom partijen niets doen aan de misstanden. “Kostenbesparingen moeten ergens vandaan gehaald worden. Bovenaan in de keten sluit men de ogen voor hetgeen dat onderin de keten plaatsvindt”, aldus de vakbond tegenover RTL nieuws. Het aanbestedingsbeleid bij Rijkswaterstaat en overheden moet dus ook volgens het FNV drastisch op de schop.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 29-11-2014 om 11:49

    Het begint natuurlijk met de vraag, of je als Opdrachtgever verantwoordelijk bent voor de gehele keten of dat je de verantwoordelijkheid van interne bedrijfsprocessen van opdrachtnemers, hun leveranciers en onderaannemers etc. aan hun zelf (en de rechtelijke autoriteit, als toetser) kan over laten. Als je tot de conclusie komt dat de rechtelijke autoriteit niet in staat is regelgeving, te handhaven is het handig om op die plek de oplossing te zoeken. De Opdrachtgever voor de hele keten verantwoordelijk maken, is een paardenmiddel, die blijk geeft dat of de regels zijn doorgeslagen, of dat de toetsende organisatie zwaar onder presteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.