Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Aanbestedingsprocedure SAS-diensten vereenvoudigd

Aanbestedingsprocedure SAS-diensten vereenvoudigd

Aanbesteders van sociale en andere specifieke diensten (SAS-diensten) kunnen sinds kort kiezen voor een vereenvoudigde aanbestedingsprocedure. Dit is een alternatief voor de gebruikelijke Europese aanbestedingsprocedures en biedt meer vrijheid om de aanbesteding naar eigen wens in te richten.

PIANOo heeft een handreiking gepubliceerd waarin wordt uitgelegd aan welke regels aanbesteders zich dienen te houden tijdens een SAS-procedure, welke procedurestappen genomen moeten worden en op welke concrete punten deze procedure meer vrijheid biedt.

Aanbestedingsbeginselen
PIANOo benadrukt ten eerste dat de vrijheid niet onbeperkt is. Zo moet er bij de uitvoering van de vereenvoudigde procedure ‘gewoon’ rekening worden gehouden met de aanbestedingsbeginselen (transparantie, gelijkheid, non-discriminatie, proportionaliteit), de Gids Proportionaliteit en de Aanbestedingswet 2012. Ook moeten aanbesteders een (voor)aankondiging van de opdracht publiceren, evenals een aankondiging van gunning.

Vrijheden
Welke vrijheden krijgen aanbesteders die de vereenvoudigde procedure uitvoeren dan wel? PIANOo stelt in haar handreiking dat ze geen geschiktheidseisen, uitsluitingsgronden en selectiecriteria hoeven te hanteren. Daarnaast hoeven ze zich niet te houden aan de regels over gunningscriteria en regels over de wijze waarop de gunningsbeslissing meegedeeld dient te worden. Daarnaast zijn aanbesteders vrij om te bepalen welke vragen ze tijdens de marktconsultatie stellen.

De volledige handreiking over de vereenvoudigde SAS-procedure is op de website van PIANOo te vinden.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.