Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbestedingsprocedure SAS-diensten vereenvoudigd

Aanbesteders van sociale en andere specifieke diensten (SAS-diensten) kunnen sinds kort kiezen voor een vereenvoudigde aanbestedingsprocedure. Dit is een alternatief voor de gebruikelijke Europese aanbestedingsprocedures en biedt meer vrijheid om de aanbesteding naar eigen wens in te richten.

PIANOo heeft een handreiking gepubliceerd waarin wordt uitgelegd aan welke regels aanbesteders zich dienen te houden tijdens een SAS-procedure, welke procedurestappen genomen moeten worden en op welke concrete punten deze procedure meer vrijheid biedt.

Aanbestedingsbeginselen
PIANOo benadrukt ten eerste dat de vrijheid niet onbeperkt is. Zo moet er bij de uitvoering van de vereenvoudigde procedure ‘gewoon’ rekening worden gehouden met de aanbestedingsbeginselen (transparantie, gelijkheid, non-discriminatie, proportionaliteit), de Gids Proportionaliteit en de Aanbestedingswet 2012. Ook moeten aanbesteders een (voor)aankondiging van de opdracht publiceren, evenals een aankondiging van gunning.

Vrijheden
Welke vrijheden krijgen aanbesteders die de vereenvoudigde procedure uitvoeren dan wel? PIANOo stelt in haar handreiking dat ze geen geschiktheidseisen, uitsluitingsgronden en selectiecriteria hoeven te hanteren. Daarnaast hoeven ze zich niet te houden aan de regels over gunningscriteria en regels over de wijze waarop de gunningsbeslissing meegedeeld dient te worden. Daarnaast zijn aanbesteders vrij om te bepalen welke vragen ze tijdens de marktconsultatie stellen.

De volledige handreiking over de vereenvoudigde SAS-procedure is op de website van PIANOo te vinden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres