Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Aanbestedingsregels windparken moeten worden aangepast

De Nederlandse overheid zal de regels voor aanbestedingen voor grote windparken moeten wijzigen. De kosten voor de aanleg dalen namelijk snel en in Duitsland zijn recent biedingen gedaan voor windparken zonder subsidie. Iets wat in Nederland ook kan gebeuren, maar de regels zijn daar nog niet op ingericht. Dat meldt het Financieele Dagblad.

In het huidige systeem mag de bieder met de laagste prijs het windpark aanleggen. Maar hoe moet de overheid een keuze maken als meer dan één bedrijf het park zonder subsidie wil gaan aanleggen, zoals in Duitsland het geval was? In Nederland is de situatie in ieder geval anders, stelt Jasper Vis, directeur Nederland van Dong Energy. De aanbesteding van het Duitse windpark moet in 2024/2025 klaar zijn. In die tijd kunnen er grote technologieontwikkelingen plaatsvinden waardoor stroom tegen lagere kosten kan worden opgewekt.

Beauty-contest
Dat neemt niet weg dat er in Nederland over nieuwe aanbestedingssystemen wordt nagedacht. Een optie zou een beauty-contest kunnen zijn, waarbij niet alleen prijs het leidende criterium is. Voor de eerstvolgende tender, die in het najaar moet starten voor een groot windpark van 700 megawatt voor de Zuid-Hollandse kust, is een dergelijke wijziging niet meer haalbaar. Daarvoor is er volgens Michelle de Rijke, energieadvocate bij Bird & Bird, te weinig tijd.

Betalen
Een andere mogelijkheid is, volgens Joep Niermeijer, directeur Windenergie bij adviesbureau DNV GL, om bedrijven te laten betalen voor de concessie om een windpark te bouwen, zoals dat in de olie- en gasindustrie gaat. Dit is aantrekkelijk voor de overheid, omdat die ineens geld ontvangt, maar brengt ook veel risico’s met zich mee. Door de hogere marktprijzen en een toename van de al grote concurrentie, wordt het nog lastiger om een gezond verdienmodel te realiseren. Daarnaast is het lastig om de prijsdynamiek voor stroom in 2024 te voorspellen. De risico’s nemen daardoor toe, waardoor windparken uiteindelijk toch weer duurder zullen worden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.