Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Uit onderzoek naar aanbestedingsrichtlijnen binnen het sociaal domein blijkt dat deze niet efficiënt of effectief zijn. De huidige richtlijnen moeten volgens de onderzoekers geëvalueerd en aangepast worden. Dat laat minister Hugo de Jonge middels een kamerbrief weten aan de Tweede Kamer.
De Jonge stelde het onderzoek in het kader van zijn voornemen om het sociaal domein uit te zonderen van aanbestedingsrichtlijnen. Gemeenten geven aan dat zij de aanbestedingsregels, die sinds 2016 van toepassing zijn, als ‘lastig’ ervaren en dat er geen duidelijke voordelen zitten aan het aanbesteden. Het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, moet op onafhankelijke wijze aantonen of dit het geval is.
Uit het onderzoek blijkt dat er geen grensoverschrijdendheid is in het sociaal domein, terwijl aanbestedende diensten ‘aanzienlijke uitvoeringslasten ervaren’. Dat leidt tot onevenredigheid, stelt het rapport. “Daarom kan worden geconcludeerd dat de regels die van toepassing zijn op overheidsopdrachten in het sociaal domein niet efficiënt noch effectief zijn”, concluderen de onderzoekers. Daaruit volgt ook de aanbeveling om “de huidige verplichtingen die voortvloeien uit de Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten zoals die momenteel van toepassing zijn in het sociaal domein te evalueren met het oog op eventuele aanpassingen.”
Monitor Gemeentelijke Zorginkoop
Naast het onderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van de aanbestedingspraktijk binnen het sociaal domein, stuurt De Jonge ook de Monitor Gemeentelijke Zorginkoop 2020 naar de Tweede Kamer. Daarin is te lezen dat samenwerkingsverbanden zijn gegroeid ten opzichte van de jaren ervoor, neemt het aandeel ‘expliciete’ open house instrumenten toe maar worden er ook vaker selectieve procedures toegepast bij overheidsopdrachten. Bij de inkoop van Wmo-zorg neemt de inzet van inspanningsgerichte bekostiging af. Gemeenten stappen over op taakgerichte of gemengde bekostigingsvormen. Daarnaast neemt de looptijd van contracten toe, voornamelijk bij inkoop van jeugdhulp en in mindere mate bij inkoop van Wmo.
De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij voor de kerstperiode van dit jaar nader in gaat op de stand van zaken rondom inkoop en aanbesteden in het sociaal domein. Er volgt dan een kwalitatief onderzoek naar inkoop binnen het sociaal domein, dat de Monitor Gemeentelijke Zorginkoop moet aanvullen.