Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbestedingswet Defensie door Kamer

De Tweede Kamer is positief over een nieuwe aanbestedingswet voor Defensie. Deze moet leiden tot meer kansen voor de Nederlandse industrie en betere inkoopmogelijkheden voor ons militaire apparaat.

De Aanbestedingswet voor Defensie en Veiligheid maakt onderdeel uit van een Europees plan om tot een open defensie- en veiligheidsmarkt te komen. Een Kamermeerderheid is voor de wet, maar vraagt de regering het belang van Nederlandse bedrijven die aan Defensie leveren niet uit het oog te verliezen. Deze moet zich nu voorbereiden op de concurrentie van de internationale markt.

Toezeggingen regering
De regering zal er op toezien of andere Europese landen de aanbestedingswet vaker dan Nederland buiten toepassing laten met het oog op nationale veiligheidsbelangen. Minister Verhagen (ELI) zegde namens minister Hillen van Defensie toe zich te blijven inzetten voor de Nederlandse industrie. Beide ministeries gaan in dit kader regelmatig overleg voeren met bedrijven uit de defensie- en veiligheidsindustrie.

Kansen voor Defensie en mkb
De nieuwe richtlijn geeft Defensie de kans materieel op de Europese markt te verwerven tegen betere prijzen en voorwaarden.  Ook zou deze het midden- en kleinbedrijf meer kansen moeten bieden. Het is binnen de wet mogelijk om Europese aannemers te verplichten delen van de hoofdopdracht uit te besteden aan (Nederlandse) onderaannemers. 

Druk achter invoering
Er zit enige druk achter de invoering van de Europese richtlijn. De vastgestelde invoeringsdatum hiervan is immers al meer dan een jaar (augustus 2011) verstreken. Mocht Nederland geen nieuwe wetgeving invoeren, dan bestaat er het risico dat de Europese Commissie een dwangsom oplegt. 
Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres