Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aannemer kiest consequent voor huizenmarkt en laat gww-markt links liggen

De ambities van het traject Beter Aanbesteden en de Marktvisie lijken maar niet te landen. De risico’s van de Grond – Water- en Wegenbouwsector zijn te groot, de winstmarges te laag en innovatie is ver te zoeken. Aannemers kiezen consequent voor het bouwen van een woonwijk en laten prestigieuze infra-projecten links liggen, zo meldt Cobouw.

Het ministerie van Economische Zaken zette 23 actiepunten op een rij om de frustratie rond aanbesteden door te breken. Ook bij de Marktvisie beloofden bouwpartijen om niet meer in te schrijven tegen onrealistische lage prijzen en de passie op de bouwplaats terug te brengen. Beide trajecten werden tijdelijk stopgezet. De ergernissen bleven echter voordoen, waardoor de Rijkswaterstaat vorig jaar het adviesbureau McKinsey & Company inschakelde.

Ingrijpen noodzakelijk

Volgens het rapport van McKinsey & Company is actief ingrijpen nodig. De hoeveelheid marktwering is namelijk onvoldoende geweest om tot de gewenste resultaten te komen. Van structurele veranderingen van samenwerking in de keten en in de sector is vooralsnog geen sprake. Veel problemen zijn terug te voeren op risico’s. Opknippen van projecten in kleinere behapbare blokken kan helpen om risico’s te verkleinen.

‘Wijzen is te makkelijk’

De sector moet wel ook naar zichzelf kijken, want bouwers onderschatten stelselmatig de risico’s bij aanbestedingen, stelde oud-directeur Hans Moll van Strukton. “Wijzen is te makkelijk. Bij de keus om in te schrijven op een aanbesteding gaat het meestal al mis. ‘Ach dat doen we wel even’, is de heersende teneur. De markt wil maar niet erkennen dat complexe projecten ook echt ingewikkeld zijn en onderschatten consequent de bijbehorende risico’s en faalkosten.”

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres