Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kort geding over aanbesteding ProRail

Bouwbedrijven Strukton Rail, BamRail en VolkerRail eisen bij de rechter dat ProRail de aanbesteding van spooronderhoud stillegt. PoRail gaat binnenkort drie gebieden aanbesteden. Dat gebeurt volgens het contractmodel Prestatie Gericht Onderhoud (PGO). ProRail moet eerst een beter beeld krijgen van de staat van het spoor, voordat het onderhoud kan worden aanbesteed, stellen de aannemers.

Volgens de bouwbedrijven is het niet mogelijk om een goed bod te doen, omdat het onduidelijk is welke risico’s er zijn. De aannemers weten bijvoorbeeld niet om welke wissels en andere spooronderdelen het gaat, hoe oud deze zijn en in welke staat ze verkeren.

Transitie naar PGO
ProRail zit op dit moment in de transitie van de output proces contracten (OPC) naar Prestatie Gericht Onderhoud-contracten. Op dit moment wordt er in 11 van de 20 onderhoudsgebieden volgens de PGO-methode gewerkt, schrijft SpoorPro.nl. Volgens ProRail zijn de resultaten in de gebieden waar met PGO-contracten wordt gewerkt goed. “Er is een dalende trend in het aantal storingen op het spoor. Ook blijkt dat storingen sneller worden opgelost.”

Aanbesteding na inventarisatie
“Wij zijn niet tegen PGO, maar we vinden dat er wel een aantal wijzigingen in moeten plaatsvinden”, aldus een woordvoerder van een van de spooraannemers. Ingenieursbureau Arcadis brengt in opdracht van ProRail alle gegevens van de technische staat van het spoor in kaart. Bam, Strukton en VolkerRail willen dat het aanbestedingsproces van het spooronderhoud pas start als Arcadis de inventarisatie heeft afgerond. De rechtbank doet op 21 december uitspraak in deze zaak.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres