Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Abellio wint concessie openbaar vervoer Limburg

De grote aanbesteding voor het openbaar vervoer in Limburg is gegund aan vervoersbedrijf Abellio. [slide]De NS-dochter mag nu de bus- en de stoptrein-diensten in de gehele provincie uitvoeren. Dat heeft de provincie Limburg bekendgemaakt. Abellio liet daarbij vervoerders Arriva en Veolia achter zich. De OV-concessie loopt van december 2016 tot en met december 2031. De provincie Limburg betaalt Abellio elk jaar 55,5 miljoen euro subsidie voor het uitvoeren van het openbaar vervoer.

Veolia werd uitgesloten van de gunning, omdat het bedrijf boven de maximale vraagprijs heeft geboden. Directeur Manu Lageirse van Veolia zegt tegen vakblad OvPro: “Wij hebben niet zo scherp kunnen inschrijven doordat wij bepaalde risico’s in moesten calculeren. Zo wil NS bepaalde diensten niet aan ons leveren en informatie die wij nodig hadden om een goed bod uit te kunnen brengen niet met ons delen.”

Soap
De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg werd een soap. De private vervoerders klaagden over de procedure die provincie Limburg hanteerde. Men vond dat NS-dochter Abellio moest worden uitgesloten van de aanbesteding. Abellio zou betere aansluitingen kunnen bieden vanwege de intercitydiensten die door het moederbedrijf worden uitgevoerd. Ook is het voor NS makkelijker om een eventueel verlies op te vangen met winstgevende lijnen en kan makkelijker tijdig aan treinmaterieel komen.

Bezwaar
Veolia probeerde eerder via de rechtbank bij de provincie af te dwingen dat Abellio zou worden uitgesloten van de aanbesteding. De rechter wees de eis van Veolia echter af, omdat Veolia de aanklachten richting de provincie niet hard kon maken in het kort geding. De komende dagen zal duidelijk worden of Veolia een bezwaar tegen de gunning gaat indienen. Dit hangt af van de inhoudelijke afwegingen die de provincie heeft gemaakt bij de gunning. Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar mogelijk machtsmisbruik van NS in de Limburgse OV-concessie. Dat doet de waakhond naar aanleiding van een klacht die Veolia indiende. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres