Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ACA GWW: “EMVI en kosten bij inschrijvingen zorgwekkend”

“Er heerst de tendens dat het mooiste plan met de best geschreven tekst en fraaiste beelden de meeste punten scoort”, stelt Jos Stoop, bestuurder van Adviescentrum Aanbestedingen Grond-, Weg- en Waterbouw (ACA GWW). ACA GWW behandelde vorig jaar 157 vragen, bijna 25% minder dan in 2013. Ongeveer de helft daarvan had betrekking op de Aanbestedingswet 2012. Kernproblemen waren onder andere de Gids Proportionaliteit, EMVI, clustering, transparantie en omzeteisen. Dat blijkt uit het Jaarbericht 2014 van ACA GWW.

Een punt van zorg zijn de tenderkosten die inschrijvers moeten maken voor het vervaardigen van een Plan van Aanpak bij een EMVI-aanbesteding. Deze kunnen fors oplopen, vooral wanneer een beroep wordt gedaan op externe deskundigen voor het schrijven van het plan. “De inschrijver voelt zich genoodzaakt daarin mee te gaan, maar deze kosten worden niet vergoed. ACA GWW heeft deze problematiek met prioriteit onder de aandacht gebracht van de dragende brancheverenigingen MKB Infra en Branchevereniging VHG”, aldus Stoop.

Klachten EMVI
Een groot deel van de vragen die ACA GWW krijgt heeft te maken met EMVI. Dit principe dwingt de aanbesteder om een serieuze afweging van het gunningscriterium te maken en deze ook toe te lichten. Een aantal keren maakten inschrijvers melding dat deze motivering ondeugdelijk was. Ook de formulering van EMVI-criteria roept regelmatig vragen op. Vooral het aantal klachten verderop in de aanbestedingsprocedure, bij de beoordeling van de EMVI-criteria, is gestegen. Inschrijvers hebben volgens het ACA GWW regelmatig te maken met ondoorzichtige EMVI-beoordelingen, waarbij de score van de inschrijver onvoldoende wordt gemotiveerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link