Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Achmea wint kort geding van audiciens

Zilveren Kruis/Achmea heeft het kort geding gewonnen dat de audicienbedrijven Beter Horen, Schoonenberg en Van Boxtel deze week tegen de zorgverzekeraar aanspanden. De audiciens vonden dat er te weinig informatie beschikbaar was om op een eerlijke wijze deel te kunnen nemen aan de aanbesteding van de verzekeraar over de dienst Hoorzorg Thuis. Daarom moest volgens de partijen de aanbesteding worden uitgesteld.

De audicienbedrijven willen onder meer weten welke kwaliteitseisen er worden gesteld aan de zorg en welke partijen deel mogen nemen. “Stel je voor dat de overheid zegt: ‘we leggen er nog een weg naast, maar we weten niet precies waar en of het een snelweg wordt of een zandpad’. Als je die variabelen niet kent, kun je als aanbieder dus geen reële, rationele inschatting maken hoe je offerte eruit moet zien”, aldus de advocaat van de audiciens. Daarnaast vinden de eisers dat Achmea in de aanbesteding te veel op prijs is gericht. De kwaliteit van de hoorzorg zou daar volgens hen door in het geding komen. Dat schrijft FD.nl.

Geen aanbestedende dienst
Tom van Helmond, advocaat van Zilveren Kruis/Achmea was niet onder de indruk van het verhaal van zijn collega. “In de eerste plaats gaat het niet om een Europese aanbesteding, waardoor andere regels gelden”, betoogde hij. “Daarnaast is de zorgverzekeraar juridisch gezien geen aanbestedende dienst en dus geldt voor haar het transparantiebeginsel niet, waarop de tegenpartij zich beroept. Onzekerheden over de toekomst horen nu eenmaal bij aanbestedingen, dat kun je allemaal verdisconteren in de tarieven die je rekent.”

Neerleggen bij de uitspraak
De rechter heeft nu dus geoordeeld dat de audiciens het moeten doen met de informatie die de verzekeraar heeft verschaft. Hein Greven, woordvoerder van Stichting Behoud Kwaliteit Hoorzorg, laat namens de eisende partijen weten dat zij zich neerleggen bij de uitspraak. Zij blijven echter van mening dat de kwaliteit van de zorg door de uitspraak in het geding komt. De aanbesteding van Achmea is volgens hen gunstig voor prijsvechters die voor volume gaan en een laag niveau zorg bieden. “Dat is precies de kant die we niet op moeten”, aldus Greven. “Minister Schippers heeft dit jaar uitgeroepen tot het jaar van kwaliteit en transparantie. Zilveren Kruis maakt er het jaar van prijsvechten en onduidelijkheid van.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres