Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Acht provincies samen over op duurzame energie

Deze week tekenen acht provincies samen met Greenchoice en Vattenfall de nieuwe energiecontracten voor uitsluitend duurzame energie, zo meldt Binnenlands Bestuur. Het gaat om de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten, waarmee ze een belangrijke stap zetten richting de realisatie van de afspraken uit het Klimaatakkoord.

Het gaat om de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland, die een samenwerking aangaan om tot nieuwe afspraken te komen in een continu veranderende energiemarkt. Voorheen betrokken de provinciale organisaties hun energie via een centraal inkoopcontract via het Rijk. Doordat de aanbestedingswet is veranderen, worden de provincies nu in staat gesteld om zelf de inkoop voor hun energie te regelen.

Grotere ambities

Per 1 januari 2020 worden zeven provincies voorzien van groen gas en acht provincies van duurzame elektriciteit. Zuid-Holland ziet af van de gezamenlijke inkoop van groen gas, aangezien de provincie al voorzien is van vele ‘groene’ gebouwen. De nieuwe contracten zorgen voor een eerste stap in de juiste richting, maar de ambities van de provincies zijn groter. De kortlopende contracten van vijf jaar zijn het begin. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dus dat is volgens de provincies de volgende stap.

Noordelijke provincies

De vier overgebleven provincies – Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe – maken geen onderdeel uit van inkoopcollectief. Friesland, Groningen en Drenthe vormen zelf al een energiecollectief en Overijssel heeft zelf afspraken gemaakt met de gemeenten in die provincie. 

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres