Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
01
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

ACM geeft goedkeuring aan ProRail

ACM geeft goedkeuring aan ProRail

De voorwaarden en vergoedingen van ProRail voor de MerwedeLingeLijn en de Noordelijke treindiensten zijn door ACM goedgekeurd. Dat betekent dat men verder kan gaan met de aanbesteding van deze spoorconcessies. Sinds de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg moet ACM toestemming geven voor de voorwaarden van zo’n spoorconcessie.  Hiermee probeert men op het moment van aanbesteden te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle spoorpartijen, meldt Spoorpro.nl.

Het is de eerste keer dat ACM voorafgaand aan een aanbesteding controleert of er sprake is van een gelijk speelveld. Na de aanbesteding van concessie Limburg bleek dat NS Veolia benadeelde ten opzichte van haar dochterbedrijf Abellio. NS bood aan Veolia geen redelijk aanbod voor het gebruik van diensten die NS had op de stations. Abellio kon daar destijds van profiteren. In de Spoorwegwet staat juist dat er sprake moet zijn van eerlijke concurrentie op het spoor.

Gelijk speelveld
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft daarom besloten dat de weg naar een gelijk speelveld bij spoorconcessies vrij moet zijn. Vandaar dat ProRail de voorwaarden en tarieven voor het gebruik van het spoor bij deze twee concessies eerst bij ACM moest voorleggen. Daaruit bleek dat alle vervoerders een gelijke toegang hebben tot het aanbod van ProRail, dus werd het goedgekeurd.

Tarieven
Er zijn ook maatregelen genomen om de stijging van de tarieven voor de spoorvervoerders tijdens de concessie te voorkomen. ProRail moet voortaan ACM op de hoogte stellen wanneer de vergoeding voor een bepaalde dienst met meer dan vijf procent wijzigt in vergelijking met het jaar daarvoor of met 10 procent over een periode van vijf jaar.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.