Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ACM houdt recordboete NS in stand

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is nog steeds van oordeel dat de NS bij de OV-concessie in Limburg misbruik heeft gemaakt van haar economische machtspositie. De toezichthouder legde het spoorbedrijf om deze reden in 2017 een recordboete van 41 miljoen euro op. Daar maakte NS bezwaar tegen, maar dat is woensdag ongegrond verklaard door ACM. NS gaat nu in beroep.

De OV-concessie in Limburg werd in eerste instantie gewonnen door Abelio, een dochterbedrijf van NS. Nadat er onregelmatigheden bij de bieding aan het licht kwamen, werd de concessie echter gegund aan Arriva. In het boetebesluit van 2017 legde ACM bovenal de nadruk op het feit dat NS een verliesgevend bod had ingediend. Daardoor konden andere inschrijvers op de aanbesteding het bod niet evenaren of overtreffen zonder zelf verlies te leiden. Daarnaast zou NS volgens de toezichthouder ook onder meer misbruik hebben gemaakt van vertrouwelijke informatie.

Bezwaar
De NS maakte op verschillende gronden bezwaar. Volgens het spoorbedrijf heeft ACM verkeerde aannames gedaan bij het berekenen van de aanbestedingsprijs. Daarnaast zou de toezichthouder interne memo’s verkeerd begrepen hebben. Ook stelt NS dat het maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Zo moest topman Timo Hugues als gevolg van het schandaal vetrekken.

Afschrikwekkende werking
ACM heeft vorig jaar al laten weten dat de genomen maatregelen niet volledig uitsluiten dat NS in de toekomst wederom in de fout gaat. De toezichthouder meent bovendien dat bedrijven niet aan een straf kunnen ontkomen door achteraf maatregelen te nemen. Het hoopt dan ook dat deze recordboete een afschrikwekkende werking heeft.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link