Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
04
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

ACM keurt voorwaarden en vergoedingen goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de voorwaarden en vergoedingen van exploitanten van spoordiensten goedgekeurd. Deze voorwaarden en vergoedingen worden toegepast bij regionale aanbestedingen. De ACM heeft in 2015 wettelijke bevoegdheid gekregen om de voorwaarden en vergoedingen van te voren te controleren. Dit maakt de ACM bekend op hun website.

In 2017 worden twee regionale spoorconcessies aanbesteed. Dit zijn de Noordelijke treindiensten en de Merwede-Lingelijn. De diensten op deze trajecten worden aangeboden door NS, ProRail, Vivens en Arriva. Hun voorwaarden en vergoedingen gingen vooral over de ondersteunde diensten die nodig zijn om passagierstreinen te laten rijden. Voorbeelden hiervan zijn wachtruimtes voor het personeel en reinigingsinstallaties.

Transparante informatie is nodig
Volgens Henk Don, bestuurslid van ACM, is het belangrijk dat er vooraf sprake is van transparante informatie. Dit voorkomt namelijk gedoe achteraf. Het is, volgens hem, belangrijk dat personenvervoerders weten onder welke voorwaarden en voor welke prijs zij een bepaalde dienst kunnen afnemen. Zo kunnen de personenvervoerders met een goed bod inschrijven voor een regionale concessie.

Eerste keer
Dit is de eerste keer dat exploitanten voorafgaand aan een aanbesteding hun voorwaarden en vergoedingen door de ACM laten controleren. In 2016 kreeg de ACM hier wettelijke bevoegdheid. Zo ontstaat er namelijk een gelijk speelveld bij spoorconcessies. De ACM kijkt bij de goedkeuring of de toegangsvoorwaarden resulteren in een gelijke behandeling ven vervoerders en of er niet teveel kosten in rekening worden gebracht.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.