Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

ACM legt boete van 41 miljoen op aan NS

De NS heeft een boete gekregen van 41 miljoen euro wegens vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De boete is opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het spoorbedrijf heeft laten weten dat het niet eens is met de onderbouwing van het besluit en heeft daarom een bezwaarschrift ingediend. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens de ACM heeft de NS twee overtredingen begaan en krijgt het daarom een boete. Zo heeft het spoorbedrijf een verlieslatend bod gedaan op de aanbesteding van het Limburgs regionaal openbaar vervoer. Daardoor zouden de kosten die de NS zou maken hoger zijn dan de opbrengsten die zij naar verwachting zou behalen. Andere inschrijvers op de aanbesteding, zoals Veolia en Arriva, maakten, volgens de ACM, daardoor geen kans meer.

Vertrouwelijke informatie
De toezichthouder verwijt de NS ook dat het bedrijf vertrouwelijke informatie gebruikte die het had verkregen van een ex-directeur van Veolia. Veolia verzorgde het regionale Limburgse spoorvervoer op het moment van de aanbesteding. De vertrouwelijke informatie werd, volgens de ACM, doorgespeeld aan het dochterbedrijf van de NS, Abellio. Ook zou de NS bruikbare informatie over reizigersopbrengsten hebben achtergehouden voor concurrenten, terwijl Abellio hier wel gebruik van kon maken.

Toegang concurrenten
Daarnaast benadeelde de NS zijn concurrenten door onvolledig en traag te reageren op verzoeken om toegang tot bepaalde diensten en voorzieningen op stations, zoals servicebalies en wachtruimtes voor medewerkers. De NS is namelijk eigenaar van dit soort voorzieningen. Volgens de ACM had het spoorbedrijf de concurrenten toegang moeten geven.

Hoogste individuele boete
De boete van 41 miljoen euro is de hoogste individuele boete ooit die de ACM in haar vierjarige bestaan heeft opgelegd. De basis van dit bedrag is de gemiddelde jaaropbrengst van de Limburgse concessie. 25 procent daarvan is als boete vastgesteld. Dat bedrag is nog eens verhoogd met 5 procent vanwege ‘verzwarende omstandigheden’. De NS verleende bij de start van het onderzoek niet de vereiste medewerking.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.