Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

ACM onderzoekt prijsafspraken dakdekkers

ACM onderzoekt prijsafspraken dakdekkers

Dakdekkers hebben mogelijk voorafgaand aan publieke aanbestedingen prijsafspraken gemaakt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is naar aanleiding van tips vanuit zowel het bedrijfsleven als publieke instellingen een onderzoek begonnen naar deze praktijken. De toezichthouder zoekt nu de publiciteit op, in de hoop dat er meer tips binnenkomen.

ACM wil, volgens het NRC Handelsblad, weinig details vrijgeven zolang het onderzoek nog loopt. Wel heeft het al invallen gedaan bij enkele dakdekkers en heeft het bij meerdere overheidsinstanties informatie opgevraagd. Een woordvoerder laat bovendien weten dat de zaak niet om kleine bedragen draait en dat mogelijk zowel hogere als lagere overheidsbedrijven de dupe zijn geworden van de illegale afspraken.

Clementie
Wanneer het ACM aantoont dat een bedrijf de Mededingingswet heeft overtreden leidt dat meestal tot een boete. Het kan echter heel lang duren voordat de toezichthouder haar onderzoek heeft afgerond. Het is in dit soort zaken vaak heel lastig om het bewijs sluitend te krijgen. Wel melden kartelbedrijven zich soms zolang het onderzoek nog loopt in de hoop op clementie.

Spelfouten
De toezichthouder kan op verschillende manieren fraude bewijzen. Zo valt het soms wanneer bedrijven afwisselend de beste offerte indienen, zodat ze om de beurt een opdracht ‘winnen’. Ook lijken verschillende offertes soms zo erg op elkaar dat er zelfs dezelfde spelfouten bevatten.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.