Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ACM: 'PostNL overtrad postwet met aanbesteding'

Postbedrijf PostNL heeft belangrijke informatie over zijn tarieven niet gedeeld met zijn concurrenten bij de aanbesteding van postdiensten van de gemeente Rotterdam. Daarmee heeft het de postwet overtreden. Dat concludeert markttoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Andere postbedrijven konden hierdoor geen goede bieding doen. Ook heeft PostNL geen aanbod gedaan aan een van zijn concurrententen, Van Straaten Post. PostNL bestrijdt het besluit van ACM.

Postvervoerders moeten gebruikmaken van het landelijk netwerk van PostNL voor post die zij met hun eigen netwerk niet kunnen bezorgen. Voor deze diensten mag PostNL geen andere voorwaarden hanteren dan het bedrijf zelf aan zijn klanten aanbiedt. Ook moeten die voorwaarden bekend zijn bij de andere postvervoerders, zodat zij hun eigen offerte kunnen maken. Volgens ACM heeft PostNL dit nagelaten bij de aanbesteding in Rotterdam. Dat schrijft FD.nl.

Op achterstand gezet
ACM-bestuurder Henk Don zegt over de aanbesteding van PostNL in een persbericht: “Door de weigering van PostNL is het voor Van Straaten Post en andere postvervoerbedrijven niet mogelijk om op gelijke voet met PostNL te concurreren. Hierdoor zijn postvervoerbedrijven op achterstand gezet in hun mogelijkheden om een concurrerend aanbod te doen. De klant betaalt uiteindelijk de prijs.”

Ongelijk speelveld
PostNL meent dat er een ongelijk speelveld ontstaat doordat het bedrijf zijn concurrenten inzicht moet geven in de tarieven die het zakelijke klanten rekent. Het bedrijf zou andersom dat inzicht niet verkrijgen van zijn andere postvervoerders. PostNL zegt daarom in haar persbericht: “Waardoor zij altijd een voorsprong hebben op PostNL in het bieden van tarieven aan klanten. Op termijn kan hierdoor geen sprake meer zijn van gezonde concurrentie en komt het gemeenschappelijke belang om het postvervoer voor alle Nederlanders betrouwbaar en bereikbaar te houden in gevaar.”

Dwangsommen
ACM heeft PostNL nu dwangsommen opgelegd, die kunnen oplopen tot een miljoen euro. ACM wil daarmee overtredingen van PostNL beëindigen.  PostNL deed eerder aan de rechter het verzoek om publicatie van het besluit tegen te houden. De rechter heeft dit donderdag afgewezen. ACM heeft een bezwaar van PostNL tegen het besluit nog in behandeling.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres