Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Advocaat De Beer: Ov-fraude NS is geen strafrechtelijke zaak

De zaak over de aanbestedingsfraude in Limburg heeft veel aandacht in de media gekregen. Volgens de advocaat van voormalig Veolia-directeur René de Beer zou dat nooit gebeurd zijn als NS hier niks mee te maken had gehad. De advocaat vindt dat het hier ook helemaal niet om een strafrechtelijke zaak gaat. Dat meldt Ovpro.nl.

Recent stonden zeven betrokkenen bij de vermeende aanbestedingsfraude terecht. Een van hen is René de Beer. Hij werd beschuldigd van valsheid in geschrifte, niet-ambtelijke omkoping en schending van bedrijfsgeheimen. Toch hebben verscheidene juristen hun twijfels gezet bij deze rechtszaak. Er zou, in hun ogen, namelijk geen sprake zijn van een strafrechtelijke zaak.

Valsheid in geschrifte
De juristen vinden namelijk dat er geen valsheid in geschrifte is gepleegd. De Beer werd hiervan beschuldigd, omdat hij via een schijnconstructie bij Qbuzz in dienst trad. Wat blijkt, dat is dus precies wat er in zijn arbeidscontract met PTRM was afgesproken: Qbuzz helpen bij de aanbesteding. De Beer hielp tegelijkertijd ook bij andere projecten. Volgens de juristen is er dus geen sprake van een schijncontract bij PTRM.

Schending van bedrijfsgeheim
De schending van bedrijfsgeheimen werd door de advocaten op twee punten weerlegd. De Beer heeft namelijk geen vertrouwelijke geheimen gedeeld. De gedeelde informatie zou daarnaast weinig strategische waarde hebben gehad voor Qbuzz. Ook werden de concurrenten, volgens de advocaten, niet benadeeld bij het delen van deze kennis.

Omkoping
Van omkoping tijdens de aanbesteding is, volgens de advocaten, ook geen sprake. Er was namelijk geen ‘voor-wat, hoort-wat’-situatie. Het was niet zo dat De Beer alleen een baan bij de NS zou krijgen als hij zijn concurrentiebeding zou schenden. Sterker nog, het behalen van de concessie was niet eens een voorwaarde voor het aannemen van De Beer. De Beer bekend wel dat het concurrentiebeding is geschonden, maar dat dit geen strafbaar feit is.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres