Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Afstand tot de markt is oorzaak slechte ICT”

“Wij werken nauwelijks voor de overheid door de aanbestedingsregels”, vertelt Pim Berger, algemeen directeur van het Nederlandse ICT-bedrijf Schubert Philis. Dit bedrijf krijgt een klanttevredenheidsscore van 9,2. Daarnaast zou 100 procent van de klanten zouden het bedrijf aanbevelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van onderzoeksbureau Giarte. Toch zal dit bedrijf niet snel werken voor de overheid.

“Wij hebben een relatie met de klant nodig om te weten wat er speelt”, legt Berger uit aan NRCQ. “De regels bij aanbestedingen scheppen juist afstand tussen de overheid en het bedrijf. Bij een aanbesteding krijg je een pak papier met een technisch bestek in je schoot gegooid met de boodschap: ‘Vertel maar of je het kan doen’. Zo niet, dan lig je eruit. Dat biedt weinig ruimte om een oplossing te vinden die werkt.”

Argwaan
Berger begrijpt wel dat overheden afstand tot de markt houden. “Die argwaan is logisch, maar verbetert de situatie niet. Misschien moet de overheid bijhouden en openbaar maken hoe leveranciers presteren en dat meewegen in haar keuze. Dat is een betere oplossing dan afstand tot alle leveranciers. Dat leidt tot verstarring en nog slechtere ICT.”

Andere aanpak
Een reeks mislukte ICT-projecten wijst aan dat het tijd is voor een andere aanpak. De overheid heeft na het onderzoek van de parlementaire onderzoekscommissie nog weinig gedaan om het mislukken van automatiseringsprojecten te voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat de Nederlandse overheid jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro over de balk gooit door ICT-mislukkingen. Als reactie op deze bevindingen is het Bureau ICT-Toetsing (BIT) opgericht, die ICT-projecten van de Rijksoverheid boven de 5 miljoen euro moet toetsen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres