Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
01
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

Agressieve aanpak Abellio in Engeland

NS loopt grote financiële risico’s in Engeland. Dochteronderneming Abellio zou in de Engelse spoorwereld agressief te werk gaan. Het kan niet anders dan dat dit tot grote verliezen gaat leiden, die NS en de Nederlandse belastingbetaler moeten bijleggen, zeggen hoge bronnen uit de Engelse vervoerswereld tegen de Telegraaf.

Volgens de bronnen is de agressieve aanpak van Abellio bij gewone aanbestedingen terug te zien in het enorme verschil in het bod van de spoorvervoerder en het bod van nummer twee. Groot-Brittannië heeft een spoormarkt die heel competitief is. Verschillen tussen de vervoerders zijn daardoor over het algemeen niet groot, maar de biedingen van Abellio springen er bovenuit. 

Engelse spoorconcessies
Inmiddels heeft de dochteronderneming drie spoorconcessies in Engeland. De Scotrail in Schotland heeft de spoorvervoerder dan misschien niet binnengehaald, maar bij Greater Anglia bood Abellio 600 miljoen pond meer dan nummer twee. Ook bij West Midlands bood Abellio 480 miljoen meer. De verschillen bedroegen ongeveer 20 procent.

Garanties
Door deze hoge bedragen te bieden, loopt het Nederlandse bedrijf, volgens de Engelse bronnen, een groot risico om straks miljoenen bij te moeten betalen. Daarnaast zou de spoorvervoerder ook nog voor bijna 500 miljoen pond aan garanties hebben afgegeven. Volgens de NS is er minder garantie afgegeven en wordt er juist geld verdiend in Groot-Brittannië, wat ook zou bijdragen aan de winst. Tot zover bekend heeft Abellio nog geen dividend uitbetaald aan de NS.

Minister van Financiën
De situatie in Engeland is bekend bij Minister Hoekstra van Financiën. Hij erkent dat er risico’s aan verbonden zijn, maar dat het ook belangrijk is om te zien wat die risico’s opleveren. Hoekstra zegt dat hij samen met zijn ministerie scherp is op de criteria die aan dergelijke buitenlandse activiteiten verbonden zijn. Deze activiteiten worden ook meegenomen bij de strategie van staatsdeelnemingen als de NS. 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.