Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Alphen aan den Rijn automatiseert onderhouds- en facturatieproces met blockchain

“Door blockchain in combinatie met andere technologieën in te zetten, is aanbesteden in de toekomst mogelijk in mindere mate nodig”, stelt Koen Hartog van Blockchainpilots.nl. Met zijn organisatie heeft hij al meer dan 40 blockchain pilots uitgevoerd voor de Nederlandse overheid. Eén van deze projecten is het creëren van een blockchain voor de lantaarnpalen van gemeente Alphen aan den Rijn. “Hierdoor wordt bij een defect automatisch een opdracht uitgezet. Partijen kunnen hierop inschrijven en het systeem controleert de organisaties op een aantal voorwaarden. De beste partij mag vervolgens de opdracht uitvoeren. Als de lantaarnpaal detecteert dat het defect verholpen is, krijgt de organisatie automatisch uitbetaald. Dit bespaart de gemeente een hele hoop rompslomp.”

In 2015 had de gemeente Alphen aan den Rijn te maken met 1.629 storingen en in 2016 zelfs met 1.853 storingen. Dit bezorgt de gemeente veel administratief werk. De meeste facturen worden door gemeenten uitbetaald aan reparateurs, zonder op de kwaliteit te testen. Lichtmasten worden daarnaast nog niet systematisch getest op storingen, maar er wordt geacteerd op klachten van de burger. De gemeente is nu een blockchain pilot gestart om door middel van smart contracts en sensoren ervoor te zorgen dat lichtmasten zelf aangeven wanneer een reparatie moet worden uitgevoerd en de betaling kunnen uitvoeren als dit succesvol gedaan is.

Hoe werkt het?
De lichtmast wordt voorzien van sensoren, zoals een fotosensor voor het licht en een kabelspanningsensor voor de stroom. Daarnaast wordt de lichtmast voorzien van een dataverbinding om het probleem en kenmerken te kunnen communiceren. Om te kunnen worden geselecteerd voor een reparatieverzoek, dient een bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Geautoriseerde bedrijven worden toegevoegd aan de pool van bedrijven op een online platform. Als de lichtmast kapot gaat, wordt er automatisch een reparatieverzoek naar dat platform gestuurd. Het smart contract controleert welke onderhoudsbedrijven gekwalificeerd zijn voor de klus. De toekenningscriteria zijn bijvoorbeeld rating, snelheid en nabijheid. Het beste onderhoudsbedrijf repareert vervolgens de lichtmast met materialen van het depot, waarna de lichtmast communiceert dat het weer werkt. Het smart contract verifieert dit en betaalt het onderhoudsbedrijf uit in Alphen tokens. Deze tokens kunnen direct of periodiek worden omgezet in Euro’s.

Smart contracts
“Met smart contracts kan je heel goed de compliance vooraf regelen. Je creëert een geautomatiseerd proces, waarbij iedereen die aan de voorwaarden voldoet, mee kan doen”, vertelt Hartog. “De businessregels worden op de blockchain vastgelegd. Hierdoor hoef je ook niet meer te controleren na afloop. Je weet dat wanneer iemand de betaling heeft ontvangen, dat aan alle voorwaarden is voldaan. Doordat je een open markt van eenmalige klussen creëert, is het mogelijk niet meer nodig om het onderhoud van bijvoorbeeld lantaarnpalen aan te besteden. Momenteel wordt het juridische kader hiervan nog onderzocht, maar overheidsorganisaties lopen hier wel warm voor. Aanbesteden wordt toch als tijdrovend en duur ervaren. Op dit moment is één lantaarnpaal in Alphen aan den Rijn voorzien van de sensoren. Het plan is om dit later dit jaar op te schalen.”

Blockchain en de overheid
Blockchain staat vooral bekend als de infrastructuur achter Bitcoin. “Maar met de komst van andere munten op andere blockchains, werd duidelijk dat dit concept verder zou gaan dan alleen cryptocurrency en daarmee niet alleen banken zou raken. Overheden hebben ook te maken met waarde uitwisseling en het vaststellen van identiteiten. In deze processen kan blockchain een waardevolle rol gaan spelen”, concludeert Hartog.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres