Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Alstom: ‘NS gaf geen eerlijke kans voor opdracht’

NS zou de Franse TGV-bouwer Alstom geen eerlijke kans hebben gegeven om de opdracht te krijgen voor de levering van de flitstreinen voor op de Nederlandse hogesnelheidslijn. Dit zei Meindert Eland, namens Alstom. Hij was custom director voor het treinenbouwer tussen 1998 en 2008.

De Franse treinbouwer is ruim twee jaar in beeld geweest als potentiële leverancier voor het snelle materieel en hebben naar eigen zeggen zo’n vier á vijf miljoen euro geïnvesteerd in het opstellen van een realistisch bod. Alstom vermoedt dat haar bod nooit inhoudelijk is beoordeeld. Dat schrijft de Volkskrant. NS week van de eigen aanbestedingsprocedure af door na de finale deadline plots om een bod voor minder treinen te vragen, aldus Eland.

Goede verstandhouding
Het werd desondanks geen juridisch getouwtrek. De verstandhouding tussen de NS en Alstom moest, in ieder geval wat de Fransen betreft, goed blijven. “Dat had natuurlijk wel gekund, maar we achtten het toen niet opportuun”, aldus Eland tijdens zijn verhoor voor de commissie. Alstom was, net als Siemens in de race voor een andere aanbesteding van de NS. Dat ging om stoptreinen. Eland: “We wilden die aanbesteding niet belasten.”

Plots
Uit de verhoren van afgelopen vrijdag bleek al dat Alstom afhaakte nadat de directie van de Nederlandse Spoorwegen omwille van de kosten tijdens de procedure in plaats van zestien plots nog maar twaalf treinen wilde bestellen. Na het afhaken van Alstom moesten de inkopers van de NS kiezen en er was nog maar één aanbieder. Er viel dus niet veel meer te kiezen. Het werd AnsaldoBreda uit Italië. De firma die de rammelende treinen van Fyra leverde.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres