Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Amber Alert vreest aanbesteding kinderalarm

Amber Alert vreest aanbesteding kinderalarm

De Nationale Politie wil het alarm voor vermiste kinderen aanbesteden. Netpresenter, het bedrijf achter Amber Alert, vreest dat de opsporing van kinderen zo in gevaar komt. De organisatie is daarom naar de rechter gestapt, vooral om te onderzoeken of de politie bij de aanbesteding wel de nodige zorgvuldigheid in acht neemt.

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus schreef in februari aan de Tweede Kamer dat het huidige contract tussen de politie en Netpresenter in strijd is met de aanbestedingswet. Aangezien het Rijk jaarlijks 1 miljoen euro steekt in Amber Alert moet volgens hem de dienst worden aanbesteed. Ook vindt de minister dat technologische innovatie noodzakelijk is voor de snellere opsporing van kinderen. Door aan te besteden kunnen bedrijven op dit gebied vergeleken worden.

SMS-dienst
Frank Hoen, oprichter van Amber Alert, stelt tegenover de NOS dat zijn bedrijf niet tegen de aanbesteding is. Hij geeft wel aan dat het systeem nu uitstekend werkt, en dat de aanbesteding dit geen moment in gevaar mag brengen. Ook vreest hij dat de politie het Amber Alert vooral ziet als een platte SMS-dienst, en te weinig beseft dat het een “indrukwekkende samenwerking is van mensen en bedrijven met maar één doel: het opsporen van vermiste kinderen.”

Over de grens
De politie zou volgens Hoen ook geen interesse hebben om het gesprek aan te gaan over de internationale contacten van Amber Alert. Zo is recent bijvoorbeeld Amber Alert Europa opgericht om ook vermiste kinderen over de grens te kunnen opsporen. Hoen stelt dat het momenteel volstrekt onduidelijk is wat er daarmee zou gebeuren na een aanbesteding. Ook vraagt hij zich af hoe het mogelijk is om “de vrijwillige inzet van 3 miljoen Nederlanders” aan te besteden. Los daarvan verloopt de combinatie ict-projecten en politie niet altijd vlekkeloos.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.