Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ambitieus aanbestedingsproject moet drempels voor zonnepanelen wegnemen

12 gemeenten in Metropoolregio Eindhoven willen via het regionaal samenwerkingsproject ‘De Groene Zone’ inwoners laagdrempelig toegang verlenen tot zonnepanelen. Bewoners kunnen via de gemeente zonnepanelen kopen met een door de gemeente verschafte lening. De gemeenten zijn zelf geen eigenaar van de panelen, maar selecteerden via een aanbesteding een leverancier die de panelen levert aan de inwoners. De leverancier is ook verantwoordelijk voor het plaatsen, aansluiten en onderhoud van de panelen, evenals voor de administratieve afwikkeling van de lening.

De provincie Noord-Brabant wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat bereiken moet 20% van de daken over zonnepanelen beschikken. Nu beschikt slechts 3% van de daken daarover. Een project als de Groene Zone kan daar verandering in brengen vertelt Albert Burggraaf, beleidsadviseur milieu en duurzaamheid bij de gemeente Waalre, aan PIANOo,

Oplossing

Bewoners moeten de lening (rente 1,35%) in maandelijkse termijnen in maximaal 15 jaar terugbetalen. Dat maandelijkse bedrag is, zo stelt Burggraaf, vaak lager dan de maandelijkse besparing op energiekosten. Volgens hem wordt hiermee inwoners een kant-en-klare oplossing geboden. “We nemen de financiële drempel weg en mensen hoeven zich niet meer zelf te verdiepen in hoe en wat.”

Kort geding

Het initiatief voor de Groene Zone kwam van Paul van Liempd, wethouder in Waalre. Hij vertaalde het soortgelijke zonnepanelenproject in Parkstad Limburg naar de regio Eindhoven. Bij de aanbesteding rond het project in Parkstad spanden sommige leveranciers van zonnepanelen een kort geding aan. Zij vonden immers dat wanneer de gemeente voor haar inwoners een leverancier kiest er sprake is van marktverstoring. Zij kregen echter geen gelijk van de rechter, omdat hij vond dat het project het algemeen belang dienden.

Bewustwording

Volgens Burggraaf kan het zelfde gezegd worden van de Groene Zone. Hij benadrukt bovendien ook dat her project kan zorgen voor meer bewustwording. Daardoor kan de vraag naar zonnepanelen toenemen, ook onder mensen die geen lening bij de gemeente willen afsluiten of zelf hun leverancier willen kiezen. Dat zal uiteindelijk voor alle leveranciers voordelig zijn.

Aanbestedingsprocedure

In totaal duurde de aanbestedingsprocedure een jaar. Mede naar aanleidingen van de ervaringen in Limburg werd de marktconsultatie overgeslagen en werden er vier gunningscriteria bepaald. De leverancier moest een goede prijs bieden, de gemeente zoveel mogelijk ontzorgen, een doorloopgarantie kunnen geven en defecten binnen 8 uur kunnen repareren. Uiteindelijk kwam de combinatie van het Groningse Solar Centrum Noord en het Duitse Pfalz Solar als winnaar uit de bus.

Interesse

Voorlopig lijken voldoende mensen op deze manier panelen te willen aanschaffen. Volgens Burggraaf hebben de eerste 1400 geïnteresseerden zich al aangemeld. Dat is nog niet genoeg om de grens van 20% te bereiken, maar de projectgroep laat weten door te werken om meer mensen te overtuigen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres