Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ambitieuze aanbesteding UMC Utrecht gestopt

De ambitieuze aanbesteding van Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) moet worden stopgezet. Dat bepaalde de Utrechtse rechtbank na klachten van Medtronic en twee andere leveranciers. Het UMCU schond volgens deze partijen de fundamentele beginselen van het aanbestedingsrecht, door onder andere een voorkeur voor merken aan te geven.

In januari startte het academische ziekenhuis een aanbesteding van ongekende omvang. Door in één keer een grote hoeveelheid uiteenlopende medische hulpmiddelen in te kopen, verwachtte het ziekenhuis veel langere prijzen te hoeven betalen. De waarde van het inkoopcontract zou 16 miljoen euro per jaar zijn.

Markt openbreken
Het is de eerste keer dat een ziekenhuis geheel verschillende medische hulpmiddelen, van pleisters tot pacemakers, in één aanbesteding onder wilde brengen. UMCU wilde hiermee de markt openbreken en een einde maken aan een situatie, waarin de leveranciers eenzijdig de prijzen voor dergelijke medische hulpmiddelen bepalen. Zo schrijft RTL Nieuws.

Bezwaren
“Voor ons was het belangrijkste bezwaar dat het ziekenhuis voorschreef welk merk de voorkeur had”, aldus de advocaat van Metronic Tom van Helmond. “Andere partijen maakten zich vooral druk over de omvang van de aanbesteding. Daardoor kunnen vooral de minder grote leveranciers benadeeld worden.“ Door het vonnis is de aanbesteding nu stopgezet. Hoeveel vertraging dit oplevert, is niet bekend. “Het hang af van hoe UMCU het nu precies wil aanpakken”, aldus Van Helmond.

Betere zorg
UMCU-woordvoerster Ilse van Wijk bevestigt dat de aanbesteding is stopgezet. “Dat is jammer, want met dit project hoopten wij geld te besparen dat vervolgens besteed zou kunnen worden aan betere zorg.” Het ziekenhuis beraadt zich nu op alternatieven.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (2)

aanbestedingscafe gebruiker 3 juli 2015 17:42 uur

Was er recent niet een artikel over plafondprijzen van de VU voor medische hulpmiddelen? Misschien is dit de oplossing? Wat is er uit die bodemprocedure (tevens aangespannen door de markt) gekomen?

aanbestedingscafe gebruiker 3 juli 2015 17:39 uur

Ik begrijp niet hoe hoe umcu dacht met deze clustering de marktmacht te doorbreken....?? Je beperkt toch aantal marktpartijen dst juist prijsopdrijvend werkt?

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres