Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Twee politieambtenaren en vier ambtenaren van Defensie worden vervolgd vanwege mogelijke corruptie bij de aanbesteding van dienstauto’s. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het aannemen van giften van bedrijven. Zo konden de ambtenaren goedkoop auto’s leasen, kregen ze korting op onderhoud, mochten ze tankpassen gebruiken en kregen ze soms buitenlandse reizen aangeboden.
Onderzoek door de rijksrecherche heeft geleid tot een strafdossier over ambtenaren, automobielbedrijven en medewerkers van deze bedrijven. In totaal zijn er 47 verdachten in de zaak. Hieronder vallen onder meer directeuren en accountmanagers van bedrijven die de ambtenaren hebben omgekocht. De verdachten werken voor Volkswagen, Peugeot, Renault en voor een aantal leasemaatschappijen.
Grote invloed
Het onderzoek van de rijksrecherche draait om de aanbesteding van 1.667 Volkswagen Amaroks voor Defensie en 1.330 personen- en bedrijfsauto’s per jaar voor de politie. De verdachten hadden volgens het OM “grote invloed” op de aanbesteding van de dienstvoertuigen en hadden nauwe banden met de autoleveranciers.
Vervolging verdachten
Binnen “afzienbare tijd” volgt een besluit over de vervolging van de andere verdachten, zegt het OM. Voorwerp van het onderzoek is de omstreden aanbesteding van politievoertuigen, welke destijds is gewonnen door Volkswagen-importeur Pon. Deze aanbesteding is later stilgelegd en eerder dit jaar is er een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Daarbij zal de aanbesteding worden opgesplitst. Een andere aanbesteding die onderzocht is, gaat over het wagenparkbeheer van het ministerie van Defensie. Deze werd in 2004 gewonnen door Rabo-dochter Athlon Car Lease.