Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
10
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Ambulancevervoerder Falck werkte Bios tegen in concessie

De Deense ambulancevervoerder Falck heeft in 2015 met financiële regelingen verhinderd dat medewerkers in de regio Zuid-Denemarken de overstap zouden maken naar de Nederlandse ziekenvervoerder Bios. Dat schrijft het FD op basis van berichtgeving in de Deense kranten Finans en Jyllands Posten.

In 2014 won Bios een openbare aanbesteding voor het ziekenvervoer in Zuid-Denemarken en troefde daarmee Falck af. Tien jaar lang mocht het bedrijf voor in totaal 500 miljoen euro het ziekenvervoer verzorgen. Al vanaf het begin kampte Bios echter met personeelsproblemen. Het bedrijf slaagde er niet in om 550 ambulancemedewerkers aan te trekken die nodig waren om de honderd ambulances de weg op te krijgen. De regio Zuid-Denemarken legde Bios fikse boetes op vanwege contractbreuk. Bios Denemarken kwam de financiële problemen niet te boven en is in juli dit jaar failliet verklaard.

Doelbewust tegengewerkt
De berichten van de Deense kranten sterkt Bios in zijn overtuiging dat Falck hen doelbewust heeft tegengewerkt. Zo weigerde Falck volgens het Rotterdamse bedrijf om ambulancepersoneel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden over te laten stappen naar Bios. Een praktijk die vrij gangbaar is bij grote aanbestedingen, schrijft het FD. Ook droegen de Denen geen enkele van de 36 ambulanceposten over aan Bios.

Financiële regelingen
Uit onderzoek van de kranten blijkt nu dat Falck medewerkers in 2015 met financiële regelingen heeft verleid om niet de overstap naar Bios te maken, maar aan de slag te gaan in de regio’s waar Falck nog wel het ambulancevervoer verzorgde. De werknemers konden hiermee hoge reiskostenvergoedingen, extra vrije uren met behoud van loon en volledige vergoeding van hotelkosten krijgen. Uiteindelijk stapten van de 613 personeelsleden er 133 over naar Bios.

Loyaliteitsclausule
Volgens Bios had Falck een loyaliteitsclausule in zijn contract met regio Zuid-Denemarken staan die het bedrijf verplichtte om constructief mee te werken bij een concessieovergang. De regio wist hiervan, maar heeft niet ingegrepen. De Deense waakhond heeft een eigen onderzoek ingesteld naar het faillissement van Bios Denemarken en komt begin 2017 met een eindrapport.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.