Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amsterdam geeft voorkeur aan fossiele brandstof

In de aangepaste Amsterdamse aanbesteding voor gemeentevoertuigen staat biobrandstof al achter op fossiele brandstof. Diesel heeft de voorkeur. Vorig jaar wilde de gemeente nog brandstoffen, die de uitstoot van CO2 terugdringen, nog voorrang geven. Dat meldt Het Parool.

Het gaat in de aanbesteding om brandstoffen voor 366 gemeentevoertuigen die samen 3,8 miljoen liter per jaar verbranden. Amsterdam schrijft in de aangepaste aanbesteding ineens dat de voertuigen niet kunnen rijden op alleen biobrandstof. Ook laat de gemeente de eis van CO2 vallen, omdat prioriteit wordt gegeven aan het terugdringen van uitlaatgassen die luchtverontreiniging veroorzaken.

GTL
Het gevolg is dat de aanbesteding nu goed aansluit op de eigenschappen van GTL, een dieselsoort gemaakt van aardgas. GTL is relatief schoon, maar de CO2-uitstoot is groter dan bij gewone diesel. De RAI Vereniging, de belangenvereniging van autofabrikanten, is verrast door het onderscheid dat Amsterdam maakt. Er is namelijk ook een biobrandstof dat dezelfde brandstofspecialisatie als GTL heeft: HVO. RAI Vereniging zet vraagtekens bij de verwachting dat HVO-brandstoffen meer luchtverontreiniging opleveren dan GTL. De vereniging vindt ook dat Amsterdam de CO2-uitstoot nog steeds als selectiecriterium moet meewegen.

GoodFuels
Ook het Amsterdamse GoodFuels heeft kritiek op de gemeente. Het bedrijf zegt dat het biodiesel van de tweede generatie levert en dat een ban op HVO-brandstoffen ten koste gaat van het bedrijf. Volgens GoodFuels zorgt HVO voor 90 procent minder CO2, terwijl GTL juist vijf procent meer CO2-uitstoot dan gewone diesel. Volgens het bedrijf laat de gemeente een reductie van ruim 11.000 ton CO2 per jaar liggen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 20 juni 2018 11:44 uur

Een gemiste kans voor de hoofdstad van Nederland. Juist wanneer Amsterdam het goede voorbeeld kan geven om forst CO2 te reduceren op hun mobiliteit, laten ze hun oren hangen naar een fossiele brandstof die vervuilender is als normale diesel. Staatssecretaris Van Veldhoven staat met deze actie van Amsterdam er gekleurd op. Zij tekende namens de Rijksoverheid het Convenant Duurzame Biobrandstoffen. Met dit convenant spreken Rijksoverheid en sectorpartijen af om het gebruik van duurzame biobrandstoffen te vergroten voor de Nederlandse markt. Met de Blauwe Diesel B100 (Ssynfuel+) geeft Future Fuels Wholesale Amsterdam de mogelijkheid om 89% CO2 te reduceren ten opzichte van reguliere diesel.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres