Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amsterdam schendt mogelijk gelijkheidsbeginsel

De gemeente Amsterdam heeft mogelijk het gelijkheidsbeginsel in haar aanbesteding geschonden. In de aanbestedingsprocedure voor ambulante ondersteuning voor 2017 maakt de gemeente namelijk onderscheid tussen nieuwe en bestaande aanbieders.

Partijen die nog geen overeenkomst hebben gehad met de gemeente Amsterdam ondervinden hiervan concurrentienadeel. Siriz, een zorgverlener bij onbedoelde zwangerschap, vindt dat Amsterdam ‘met dit ongerechtvaardigde onderscheid’ de beginselen van het aanbestedingsrecht schendt. Daarom heeft zij een kort geding aangespannen. Dat dient 30 augustus, schrijft Binnenlands Bestuur.

Nieuwe aanbieder
Siriz biedt al jaren ambulante ondersteuning in Amsterdam. Dit werd tot voor kort landelijk gefinancierd. Bij de gemeente is zij een nieuwe aanbieder en voor nieuwe aanbieders geldt andere selectiecriteria. Als de 62 bestaande aanbieders van ambulante ondersteuning aan een aantal selectiecriteria voldoen, krijgen zij een overeenkomst aangeboden. De offertes van nieuwe aanbieders worden daarnaast echter ook beoordeeld op gunningscriteria. Alleen de zes best scorende nieuwe aanbieders komen voor een overeenkomst in aanmerking.

Onrechtmatig onderscheid
Siriz noemt het onderscheid tussen bestaande en nieuwe aanbieders ‘onrechtmatig’. De gemeente overtreedt volgens Siriz niet alleen de aanbestedingswet, maar ook het eigen inkoopbeleid. Dit schrijft expliciet voor dat de gemeente ondernemers in aanbestedingen gelijke kansen moet geven. Voordat de gemeente een voorlopig gunningsbesluit neemt over de aanbesteding, wil Siriz een uitspraak van de rechter.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres