Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Amsterdam schendt mogelijk gelijkheidsbeginsel

Amsterdam schendt mogelijk gelijkheidsbeginsel

De gemeente Amsterdam heeft mogelijk het gelijkheidsbeginsel in haar aanbesteding geschonden. In de aanbestedingsprocedure voor ambulante ondersteuning voor 2017 maakt de gemeente namelijk onderscheid tussen nieuwe en bestaande aanbieders.

Partijen die nog geen overeenkomst hebben gehad met de gemeente Amsterdam ondervinden hiervan concurrentienadeel. Siriz, een zorgverlener bij onbedoelde zwangerschap, vindt dat Amsterdam ‘met dit ongerechtvaardigde onderscheid’ de beginselen van het aanbestedingsrecht schendt. Daarom heeft zij een kort geding aangespannen. Dat dient 30 augustus, schrijft Binnenlands Bestuur.

Nieuwe aanbieder
Siriz biedt al jaren ambulante ondersteuning in Amsterdam. Dit werd tot voor kort landelijk gefinancierd. Bij de gemeente is zij een nieuwe aanbieder en voor nieuwe aanbieders geldt andere selectiecriteria. Als de 62 bestaande aanbieders van ambulante ondersteuning aan een aantal selectiecriteria voldoen, krijgen zij een overeenkomst aangeboden. De offertes van nieuwe aanbieders worden daarnaast echter ook beoordeeld op gunningscriteria. Alleen de zes best scorende nieuwe aanbieders komen voor een overeenkomst in aanmerking.

Onrechtmatig onderscheid
Siriz noemt het onderscheid tussen bestaande en nieuwe aanbieders ‘onrechtmatig’. De gemeente overtreedt volgens Siriz niet alleen de aanbestedingswet, maar ook het eigen inkoopbeleid. Dit schrijft expliciet voor dat de gemeente ondernemers in aanbestedingen gelijke kansen moet geven. Voordat de gemeente een voorlopig gunningsbesluit neemt over de aanbesteding, wil Siriz een uitspraak van de rechter.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.