Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Amsterdam wil meer oud textiel hergebruiken

Dit jaar loopt het verwerkings- en inzamelcontract voor het Amsterdamse huishoudelijk textiel af. Voor de nieuwe aanbesteding heeft het college van B&W in Amsterdam ambitieuzere richtlijnen vastgesteld voor de verwerking, sortering en inzameling van oud textiel. De gemeente hoopt zo bij te dragen aan een circulaire en klimaatvriendelijkere textielketen.

De nieuwe aanbesteding zal inschrijvende partijen vragen om met oplossingen te komen die er voor zullen zorgen dat er meer textiel kan worden ingezameld, dat het textiel duurzamer gesorteerd en verwerkt wordt en dat het hoogwaardig gerecycled wordt. De gemeente streeft hierbij ook naar samenwerking met lokale ondernemers en naar social return; ze wil dat bij het inzamelproces ruimte wordt gemaakt voor arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Innovatie
Volgens de gemeente is het de afgelopen jaren gelukt om meer textiel in te zamelen, maar belandt het merendeel nog steeds bij het restafval. Het maken van textiel is bovendien een grote last voor het milieu, zo geeft Marieke van Doorninck, wethouder Circulaire Economie, aan. Zij streeft daarom naar een “zo duurzaam mogelijke verwerking die bijdraagt aan vernieuwing en innovatie op het gebied van recycling, het maken van nieuwe garens en nieuwe producten.” Zo ontstaan volgens haar ook kansen voor sociale ondernemers in de regio, waardoor Amsterdam minder milieudruk exporteert naar het buitenland.

Marktconsultatie
Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam is verantwoordelijk voor het verzorgen van de nieuwe aanbesteding. Nu de richtlijnen zijn vastgesteld door het college gaat AEB samen met de gemeente een formele marktconsultatie opstellen, met focus op zowel de uitgangspunten van de aanbesteding als de te volgen inkoopstrategie. In 2020 moet de aanbesteding afgerond zijn.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres