Magnifying glass Close

Angst verdwijnen Amber Alert door aanbesteding

Amber Alert, een sms-dienst dat helpt bij het opsporen van vermiste kinderen, gaat aanbesteed worden. De dienst is voortgekomen uit een burgerinitiatief en werkt sindsdien samen met de politie. Amber Alert kost de Politie jaarlijks acht ton aan onderhoud. De initiatiefnemers achter de dienst vrezen voor de toekomst van Amber Alert. De reden voor hun angst is de lijst mislukte ICT-projecten van de overheid en de boekhouding van de politie. Dat schrijft RTL Nieuws.

Amber Alert is de grootste burgerbeweging van Nederland en heeft inmiddels een community opgebouwd van miljoenen mensen en duizenden ondersteunende organisaties. Volgens de initiatiefnemers levert het systeem geen winst op, maar wordt al het geld van de overheid geïnvesteerd. Volgens de oprichter wordt burgerparticipatie door de voorgenomen aanbesteding om zeep geholpen.

Tweede Kamer geschokt
De Tweede Kamer reageert geschokt op het nieuws en voelt Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag aan de tand. Vooral Arno Rutte van de VVD is bezorgd: “Amber Alert werkt feilloos, kent enorme burgerparticipatie en een enorm bereik. En dat tegen zeer lage kosten, omdat de vele deelnemende bedrijven vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid gratis meewerken aan het initiatief. Je zou denken: dat wordt gekoesterd en met steun van het ministerie in stand gehouden. Amber Alert, zo hoorden wij bij RTL Nieuws, dreigt te verdwijnen, omdat de politie het nu zelf wil gaan doen en daarvoor een aanbesteding heeft uitgeschreven. Klopt dit? En op basis van welke informatie denkt de minister dat een door de politie zelf gerealiseerde voorziening net zo succesvol en betaalbaar kan zijn als Amber Alert?”

Wettelijke verplichting
Grapperhaus reageert dat elke suggestie in de richting van het stoppen van Amber Alert ongefundeerd is. De minister legt uit dat in 2011 een contract afgesloten is met Netpresenter, het bedrijf dat Amber Alert op het internet faciliteert. “De overheid is op enig moment verplicht om zo’n overeenkomst aan te besteden. Dat is nou eenmaal de wettelijke verplichting en dat geldt dus ook voor de functionaliteit van Amber Alert. Het gaat om een fors bedrag van 1,1 miljoen euro dat met het contract is gemoeid. De aanbesteding vindt plaats en zal in de zomer van 2018 rond zijn. Ik kan u garanderen dat we de komende jaren echt doorgaan met Amber Alert, op minstens hetzelfde kwaliteitsniveau.” Daarbij benadrukt de minister tevens dat de huidige initiatiefnemers ook aan de aanbesteding mee mogen doen.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (1)

13 december 2017 17:46 uur

Wat voor adviseurs heeft Grappenhaus? Er is geen verplichting tot aanbesteden aangezien hier het algemeen belang wordt gediend. Even de wet lezen....

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres