Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

'Architecten uitgeknepen door aanbestedingen'

Architecten worden bij aanbestedingen regelmatig uitgeknepen, dat vindt de brancheorganisatie BNA. “Als dit zo doorgaat, is er voor de architect geen verdienmodel meer en voor de opdrachtgever geen aanbod”, zegt scheidend voorzitter Willem Hein Schenk in gesprek met Cobouw.

Volgens de BNA  kan een opdrachtgever vragen wat hij wilt. “Ze hebben de afgelopen jaren allerlei procedures in het leven geroepen om architecten te selecteren”, zegt voorzitter Schenk. “Voor de architecten staat er steeds minder tegenover.” Het is vaak geen opzet, benadrukt de voorzitter. “Vooral bij kleinere opdrachtgevers, lagere overheden bijvoorbeeld, ontbreekt het gewoon aan kennis.”

Rijkswaterstaat
Dat Rijkswaterstaat als opdrachtgever ondanks bereid bleek een minimumprijs in te stellen voor architectuur is een goede ontwikkeling, vindt de BNA. “Het zou goed zijn als dat breder wordt opgepikt. Hoe lang is deze race to the bottom nog nodig voor je geen gezonde basis van architecten meer hebt?”

Gratis gewerkt
Architectenbureaus wordt nog weleens gevraagd een ‘visie’  uit te werken, terwijl feitelijk wordt gevraagd om een ontwerp. “Vervolgens wordt er één uitgekozen en dat is het dan. De overige hebben in feite gratis gewerkt.” Het uiteindelijke ontwerp wordt volgens Schenk bovendien nog te vaak gewoon naar de aannemer gestuurd. “Zo van: maak dit maar.”

Gunningen
Ook gunningen op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (emvi) voldoen niet naar verwachting. “Vaak komen vijf partijen met een prima bod qua inhoud, maar is de prijs alsnog doorslaggevend.”

Branche
Schenk ziet ook dat architecten anders kunnen werken. “We vinden het moeilijk om nee te zeggen.” Ook leveren ze vaak meer dan gevraagd. Daardoor jagen ze elkaar op kosten. “Want wie één of twee keer verloren heeft van iemand die een stapje extra deed, doet dat zelf de volgende keer ook. Bovendien worden we als branche gegijzeld door de driejarige referentietermijn. Je moet de opdracht wel winnen, anders kom je nooit meer in aanmerking voor zo’n opdracht.”

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (2)

aanbestedingscafe gebruiker 7 juli 2015 18:29 uur

Verder een schone taak voor de wetgever: hoe borg je zgn onafhankelijkheid van veelal externe aanbestedingsadviseurs? En hoe wordt omgegaan met die referentietermijn?

aanbestedingscafe gebruiker 7 juli 2015 18:26 uur

Groot gelijk, belachelijk dat er zo weinig aan ontwerpvergoeding wordt gedaan door aanbestedende diensten. Tegelijkertijd mag de markt ook vaker piepen, want ontwerpen beoordelen is een.gunningscriterium, geen selectiecriterium. Veel overheden begrijpen dit niet en doen maar wat zolang de markt niet piept.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres