Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Arriva pleit voor openbare aanbesteding spoorlijn Groningen-Zwolle

Volgens Anne Hettinga, directeur van Arriva, zullen reizigers profiteren van een openbare aanbesteding van de spoorlijn Groningen-Zwolle. Zij doet haar uitspraken naar aanleiding van een zogeheten ‘quickscan’ van Stientje van Veldhoven (D66). De staatssecretaris onderzoekt de decentralisatie van vier spoorlijnen, waaronder Groningen-Zwolle.

In het regeerakkoord is opgenomen dat vier stoptreindiensten voortaan niet meer onderhands gegund mogen worden aan de NS, maar openbaar moeten worden uitbesteed. Zo kunnen regionale bedrijven zoals Arriva en Keolis kans maken om het vervoer op deze lijnen te verzorgen. Staatssecretaris van Veldhoven onderzoek nu of deze plannen daadwerkelijk tot verbetering zullen leiden en of er in de provincies genoeg draagvlak voor is. De resultaten hiervan zullen in de herfst bekendgemaakt worden.

Voordelen
Hettinga stelt in een reactie aan de lokale Groningse omroep OOG dat een openbare aanbesteding alleen maar voordelen heeft voor de reizigers. Volgens haar zal het er toe leiden dat treinen met een hogere snelheid en hogere frequentie kunnen rijden. Bovendien zou de dienstverlening kunnen worden uitgebreid.

Gelijk speelveld
De NS heeft laten weten dat het mee wil dingen naar een gunning mocht er daadwerkelijk een openbare aanbesteding komen. Keolis vindt dat onverstandig, omdat er dan geen sprake meer zou zijn een gelijk speelveld. Hettinga stelt daarentegen dat de NS mee mag doen, zolang het maar als staatsbedrijf geen speciale voordelen geniet, en er duidelijke afspraken worden gemaakt over een gelijk speelveld.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres