Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Australische bank wint aanbesteding bouw rechtbank

Een aantal kleine partijen hebben, met behulp van de Australische bank Macquarie, de opdracht binnengesleept voor de bouw van de nieuwe rechtbank in Amsterdam. Hiermee hebben zij enkele grote bouwers buiten spel gezet. De opdracht heeft een waarde van ruim 235 miljoen euro en is voor zover bekend de eerste opdracht die is gegund aan partijen die zelf geen bouwer zijn, aldus het FD.

Normaliter neemt een bouwer de leiding bij het vormen van een consortium. Macquarie, ingenieursbureau ABT, projectmanager DVP en Kaan Architecten contracteerden echter pas in een laat stadium van de aanbesteding enkele bouwers en een facilitair dienstverlener. Heijmans, bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen en Facilicom gaan de uitvoering doen. Het consortium krijgt de verantwoordelijkheid voor de bouw, het ontwerp, de financiering en het onderhoud van de rechtbank. Het contract is afgesloten voor dertig jaar.

Geen voorwaarde
De gunning aan een bank was mogelijk, omdat het Rijksvastgoedbedrijf niet expliciet de voorwaarde had gesteld dat de opdrachtnemer een aannemer moest zijn. Voordeel van een consortium zonder bouwers is volgens projectmanager DVP dat de kosten worden gedrukt. Ook neigen bouwers volgens hem vaak naar traditionele oplossingen, waar ze zelf bekend mee zijn. Het FD schrijft dat het consortium gewonnen heeft op functionaliteit en esthetiek.

Buitenlandse praktijken
In het buitenland komt het vaker voor dat andere partijen dan bouwers overheidsopdrachten binnenslepen. Macquarie is van plan om dit ook vaker in Nederland te doen. De bank kijkt onder andere naar de verbouwing van een kazerne in Vlissingen, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Blankenburgtunnel.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres