Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
11
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Rechtszaken
Soort:

De Beer verdedigt zich in Limburg-zaak

René de Beer, voormalig Veolia-directeur en verdacht van het lekken van vertrouwelijke documenten aan de NS bij de aanbesteding in Limburg, staat vandaag terecht. De Beer wordt samen met vier andere oud-directeuren van de NS en NS-dochterbedrijven verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

De Beer was tot mei 2014 directeur van Veolia, maar werd door de NS weggekocht. De voormalig Veolia-directeur had echter een concurrentiebeding in zijn contract. Daarom werd een schijnconstructie bedacht. Hij kwam een jaar bij een adviesbureau in dienst en werd ingehuurd door de NS. Zowel voor als na zijn overstap zou De Beer volgens justitie grote hoeveelheden vertrouwelijke data aan zijn nieuwe werkgever hebben gestuurd.

‘Kapot gemaakt’
De Limburger schrijft dat De Beer dolgraag zijn kant van het verhaal wil vertellen in de rechtbank. Hij voelt zich kapotgemaakt door justitie, NS-advocaat De Brauw en door de pers. De Beer voelt zich al veroordeelt in de publieke opinie en is noodgedwongen naar Eindhoven verhuis na negatieve reacties in Zundert. Hij is, zo stelt De Beer in de rechtbank, zijn vrouw, zijn werk, zijn huis en zijn reputatie kwijt. Ook komt hij niet aan nieuw werk, omdat zijn naam steeds weer publiekelijk in verband wordt gebracht met omkoping.

‘Niets strafbaars’
Terwijl er volgens De Beer niets strafbaars is gebeurd. Hij geeft toe dat hij een USB-stick met documenten gaf aan Leon Struijk, medeverdachte en destijds directeur van NS-dochter Qbuzz. Die gegevens waren echter openbaar en op te vragen bij de provincie Limburg. Volgens De Beer heeft de provincie het overgrote deel van de gegevens ook verstrekt aan alle vervoerders die mee wilden bieden op de aanbesteding in Limburg.

De zaak
De komende dagen gaat de zaak rond de Limburgse aanbesteding verder bij de rechtbank in Den Bosch. Er zijn maximaal acht dagen uitgetrokken voor het proces. Vandaag wordt bekend welke straf justitie eist tegen de zeven verdachten.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.