Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Begroting BAM valt 40 miljoen hoger uit

De vernieuwde Kuip in Rotterdam valt 40 miljoen hoger uit dan begroot door BAM.[slide] Uit dertien voorstellen van bouwondernemers selecteerde projectdirecteur Hans Vervat BAM als het meest haalbare. Een belangrijk criterium was dat de bouw van de Kuip niet meer zou bedragen dan de bouwsom die BAM oorspronkelijk begroot had, namelijk 200 miljoen euro.

‘Het had maar een haartje gescheeld of we hadden afscheid van BAM genomen. Als je er zoveel overheen gaat zeg ik: daar is de gat van de deur’, stelt projectdirecteur Hans Vervat. Maar vlak voor de cruciale vergadering, kwam BAM met een voorstel voor een goedkopere dakconstructie. ‘Daardoor lukte het een ontwerp te maken waar minder staal voor nodig was. Daardoor kwam de prijs weer in de buurt van de 200 miljoen euro’, zegt Vervat.

‘Laatste Kans’
Het is nog onduidelijk hoeveel duurder de vernieuwde Kuip wordt, maar dat de bouwsom precies op de 200 miljoen uitkomt, lijkt uitgesloten. Vervat geeft aan dat je bij complexe constructies wel vaker tegenvallers hebt die in het proces opduiken. Een tweede keer accepteert hij een voorstel met zo’n overschrijding van kosten echter niet. De laatste week van januari krijgt BAM de kans een verbeterd plan voor te leggen. ‘Dat is hun laatste kans’, zegt Vervat.

Den Bosch
Op 27 november zette gemeente Den Bosch een streep door de samenwerking met BAM. Voor Den Bosch zou BAM een brug bouwen. Ook hier werd de oorspronkelijke begroting met ruim de helft overschreden. Daarnaast traden er ook scheurvormingen op in de staalconstructie.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link