Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Behandel bezwaren marktpartijen serieus

Aanbestedende diensten die onvoldoende doen met bezwaren van afgewezen marktpartijen, kunnen alsnog een schadevergoeding verwachten. Dat blijkt uit een rechtszaak over de aanbesteding van wegwerpkaarten door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) Amsterdam.

GVB had in de aanbestedingsstukken de eis gesteld dat de levering vanaf de productielocatie naar Amsterdam “in één keer zonder overslag of tussendistributie” moest plaatsvinden. Een Fins bedrijf won de aanbesteding, maar laat de kaarten in China maken. Dat schrijft Cobouw.

Bezwaar
Een Duitse inschrijver heeft na de voorlopige gunning bij het GVB aangegeven dat vanuit China de kaarten nooit zonder overslag of tussendistributie in Nederland konden komen. GVB nam vervolgens slechts genoegen met de verklaring van het Finse bedrijf dat het vervoer zodanig ingericht zou worden dat “de hoogste vorm van veiligheid gegarandeerd kon worden door een enkele ononderbroken reis met van deur-tot-deurlevering”.

Zelf onderzoeken
In een geding om een schadevergoeding betoogde het Duitse bedrijf dat die formulering niet naadloos paste op de aanbestedingseis van ‘zonder overslag of tussendistributie’. De rechter ging daarin mee. Hij vond dat het GVB niet enkel op de verklaring van het Finse bedrijf had mogen afgaan, maar zelf had moeten onderzoeken of het mogelijk zou zijn zonder overslag de kaarten van China in Amsterdam te krijgen. Kortom, besluit de nieuwssite, als een aanbestedende dienst commentaar krijgt van een inschrijver, dan zal de dienst daar meer mee moeten doen dan vragen aan de winnende marktpartij, of hij voldoet aan de aanbestedingseisen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres