Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
10
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Belastingdienst-debacle krijgt vervolg

Binnenkort komt er een vervolg op het Belastingdienst-debacle van begin dit jaar. In februari kwam Zembla met een uitzending over de Belastingdienst, waarin zij een beveiligingslek en fraude blootlegden. De aanbesteding, waarbij de Belastingdienst in 2013 een bedrijf zocht om de afdeling data- en analytics (oftewel ‘de Broedkamer’) op te zetten, leek niet zuiver te zijn verlopen. IT-dienstverlener Accenture had volgens ingewijden van de Belastingdienst meer informatie gekregen dan zijn concurrenten. Ook was er een hechte relatie tussen de oud-directeur van de Belastingdienst Hans Blokpoel en Accenture. Beide partijen ontkenden de aantijgingen.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën werd na de uitzending flink aan de tand gevoeld. Uiteindelijk beloofde Wiebes een reeks onderzoeken uit te voeren. Zo zou er onder andere een forensisch onderzoek naar de aanbestedingsprocedure komen. Ook zou er een onderzoek worden gestart naar de vraag of Accenture de mogelijkheid heeft gehad om vertrouwelijke gegevens (van concurrenten of klanten) mee naar buiten te nemen.

Onderzoek aanbesteding
Tot op heden ligt er nog geen onderzoek naar de aanbesteding op tafel, terwijl Wiebes in februari aangaf dat deze half mei gepubliceerd zou worden. Inmiddels wordt ook de vaste commissie van Financiën ongeduldig. 16 oktober stuurde de commissie daarom een formeel verzoek naar Wiebes om uiterlijk vrijdag 20 oktober het onderzoek naar de aanbestedingsprocedure aan de Kamer te verzenden.

Datalek
Het rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de informatiebeveiliging is wel naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat (externe) werknemers de kans hebben gehad om gegevens mee te nemen buiten de organisatie. Het onderzoek van loggegevens toont ook aan dat dit is gebeurd. Zo heeft een belastingmedewerker resultaten van een analyse naar twee externe e-mailadressen van een leverancier gestuurd. In de bijlage zijn gegevens uit het omzetbelastingsysteem opgenomen van ongeveer 1.100 bedrijven.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.