Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

België start subsidieloze aanbesteding windparken

België start subsidieloze aanbesteding windparken

In het Belgische deel van de Noordzee wordt voor de kust een nieuw windmolenpark gebouwd. Hierbij wordt de huidige capaciteit tegen 2025 verdubbeld. Philippe de Backer, politicus bij Open Vld, hoopt ook dat de parken zonder subsidies kunnen worden gebouwd. Dat meldt HLN.

Een ‘slimme’ openbare aanbesteding moet er, volgens De Backer, voor gaan zorgen dat er bij de bouw van de parken geen subsidies meer nodig zijn. De Backer is klaar met een nieuw Marien Ruimtelijk Plan. Een belangrijk punt in dit plan is de creatie van bijkomende groene stroomcapaciteit. Een verdubbeling van de capaciteit moet ervoor zorgen dat een kerncentrale die in 2025 zal worden gesloten, qua stroom vervangen kan worden. Dit moet zonder subsidie kunnen, denkt De Backer. Hij wijst daarbij naar de dalende prijs van windmolens op zee. Daarom hoopt hij met zijn aanbesteding windmolenparken te kunnen laten bouwen tegen de scherpste prijs.

4 gigawatt aan groene stroom
Daarnaast moeten alle windmolenparken op zee in 2025 ongeveer de helft van de energieconsumptie van de Belgische gezinnen kunnen dekken. Tegen 2030 wil De Backer dan ook het liefst dat de windmolens 4 gigawatt aan groene stroom kunnen opwekken. Het Marien Plan zorgt ook voor ruimte voor een eiland voor de kust van Knokke. Dit moet ervoor zorgen dat de kust beschermd is tegen bijvoorbeeld de stijgende zeespiegel.

Nieuwe zone
Er zijn nu ongeveer 230 windmolens voor de kust van Zeebrugge, en daar komen de komende twee jaar nog zo’n 200 bij. Ook komen er nieuwe parken in een zone tegen de Franse grens. Dit is een extra zone van 221 vierkante kilometers voor nieuwe vierkante windmolens.

Ruimte voor andere zones
De Backer creëert, naast windmolenparken, ook ruimte voor andere commerciële en industriële zones. Zo komt er een project voor golfslagenergie en is er interesse in het kweken van zeewier. Daarnaast verzekert De Backer dat de natuurinstandhoudingsdoelstellingen ook worden gehaald. De Vlakte van de Raad wordt bijvoorbeeld opnieuw opgenomen als natuurgebied.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.