Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

België verliest jaarlijks 4 miljard euro aan corruptie

In België gaat er jaarlijks 4 miljard euro op aan corruptie bij overheidsopdrachten. Bij sommige diensten laat één op de drie ambtenaren met beslissingsrecht zich omkopen. De cijfers komen uit internationale onderzoeken en worden bevestigd door Paul Meulemans, tot eind 2015 commissaris bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie. Dat schrijft HLN.be.

Volgens Transparency International, dat elk jaar een wereldwijde corruptiebarometer opstelt, scoorde België in 2015 77 op 100. Bij 100 punten wordt het land als ‘clean’ beschouwd. “De corruptiescore mag dan licht zijn afgenomen de afgelopen jaren, het is nog lang niet uitgeroeid. Wel komen omkoping en fraude de afgelopen jaren misschien minder voor bij grote projecten”, aldus Meulemans.

Doordrongen van corruptie
“De kleinere werken, waarbij lagere ambtenaren zeggenschap hebben, mogen echter niet onderschat worden. Uit onderzoek is gebleken dat bij sommige diensten, die doordrongen zijn van corruptie, één op de drie functionarissen zich systematisch en op lange termijn schuldig maakt aan fraude”, vervolgt Meulemans. “Er zijn ambtenaren die hiermee maandelijks tot 2.000 euro opstrijken. In België gaat jaarlijks 20 miljard euro naar openbare werken. Twintig procent van dit bedrag verdwijnt in de zakken van frauderende firma’s en corrupte ambtenaren.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres