Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Beloning innovatie in aanbesteding biedt kansen

Door het innovatiepartnerschap, een nieuwe procedure in de Aanbestedingswet, worden bouwers beloond voor hun innovatie. Creativiteit wordt daardoor belangrijker. Gerben Hofmeijer deed in zijn afstudeerscriptie onderzoek naar deze nieuwe procedure. Volgens hem ontstaan er zo veel positieve kansen. Dit meldt Cobouw.nl.

Eerder was creativiteit en innovatie van de markt vooral een frustratie van bouwers en toeleveranciers. Aanbesteders vonden dat bouwers en toeleveranciers te weinig innoveerden, terwijl zij juist het gevoel hadden dat ze hun innovaties nergens kwijt konden. Maar volgens Hofmeijer is er nu licht aan het einde van de tunnel. Door het innovatiepartnerschap is aanbesteden geen belemmering meer voor creativiteit en innovatie van de markt, maar juist een stimulans.

Nog veel te ontdekken
Innovatiepartnerschap is nog vrij nieuw en wordt mede daarom nog weinig gebruikt. Het werd wel in Duitsland gebruikt voor de vervanging van dieseltreinen, een school in Twente gebruikte het ook en innovatiepartnerschap wordt ook op nationale schaal toegepast voor het project Talking Traffic. Maar volgens Hofmeijer is er nog een wereld te ontdekken met het innovatiepartnerschap.

Begin niet te groot
Hofmeijer denkt dat de procedure niet alleen bruikbaar is voor de centrale aanbestedende diensten, maar ook voor de kleine aanbestedende diensten die niet zoveel technische kennis in huis hebben. Hofmeijer heeft wel een waarschuwing: begin niet te groot. Grote projecten brengen namelijk veel risico’s met zich mee. Als het dan de eerste keer fout gaat, dan zullen veel bedrijven stoppen met het toepassen van het innovatiepartnerschap. En dat is, volgens Hofmeijer, zonde.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.