Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Beperking medicijnkeuze zorgt voor sterke daling prijzen

Artsen, apothekers en longpatiënten hebben samen met zorgverzekeraar VGZ het aantal soorten inhalators-met-medicijn voor longziekten teruggebracht van bijna 140 tot minder dan 40. Van de overgebleven producten op de voorkeurslijst zijn de prijzen door een aanbesteding gedaald met enkele tientallen procenten.

De voorkeurslijst moet ervoor zorgen dat medicijnen minder vaak onnodig worden voorgeschreven, beter worden gebruikt en minder geld kosten. Een patiënt die kiest voor een middel op de lijst, hoeft hiervoor niet te betalen via zijn eigen risico, schrijft NRC.

40 procent goedkoper
Hoogleraar Geertjan Wesseling van academisch ziekenhuis MUMC+ heeft samen met andere longexperts een selectie gemaakt van inhalators-met-medicijn. Steeds kozen ze van elke klasse medicijnen de twee beste middelen in kwaliteit en prijs. Fabrikanten konden daarvoor in een aanbesteding aanbiedingen doen, waarbij de prijzen soms tot 40 procent onder de oorspronkelijke prijs uitkwamen.

Marktleiders buiten de boot
Er zijn marktleiders buiten de boot gevallen, omdat ze niet aan de criteria voldeden of omdat de prijs te hoog was. Volgens Wesseling komt dit omdat de marktleider doorgaans meer marketingbudget heeft. Sommige kleine spelers brengen volgens hem verbluffend leuke producten op de markt, maar hebben nooit het marketingbudget gehad om die erdoor te krijgen bij voorschrijvers. Die zijn in dit selectieproces zomaar komen bovendrijven.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Wil Rademacher 9 augustus 2016 19:13 uur

"Een patiënt die kiest voor een middel op de lijst" , klinkt leuk, helemaal mee eens, echter bij mij is het medicijn gewoon voorgeschreven, niets keuze, dokter en apotheek bepalen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres