Magnifying glass Close

Beste inkoper, mogen wij u omkopen?

Integriteit is, en blijft, een hot topic als het om het inkoopvak gaat. Het Fyra-debacle, Politie-fraude, ICT-aanbestedingen, maar ook het introduceren van de Gedragscode Integriteit Rijk domineerden 2015. December staat in het teken van cadeaus en kerstpakketten, waarbij de ogen weer extra gericht zijn op de inkoper. Wat zal hij deze keer ontvangen?

Mogelijk ontvang je hét kerstpakket van InkopersCafe.nl en AanbestedingsCafe.nl.

Wij verloten een kerstpakket onder de antwoorden op de volgende vraag:
Met welke frequentie mag een leverancier een cadeau aan een inkoper geven?

Wij ontvangen jullie reacties graag voor 23 december 2015. Stuur het antwoord, volledige naam en adres naar: Nancy@inkopers-cafe.nl. Op deze manier weten we naar welk adres we de prijs kunnen sturen.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (10)

Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel 23 december 2015 09:14 uur

Bedankt voor alle interessante reacties! Na een loting onder de meest kwalitatieve reacties op InkopersCafe.nl en AanbestedingsCafe.nl is Hub Keulen als winnaar uit de bus gekomen.

22 december 2015 11:00 uur

Hallo Nancy, Mijn antwoord op de vraag “Met welke frequentie mag een leverancier een cadeau aan een inkoper geven?” is: zo vaak als hij dat wil. Aan de leverancier wordt op dit punt niets opgelegd. In de beroepscode voor inkopers wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn met het accepteren van giften. Maar over de frequentie en waarde wordt ook daarin niets gezegd. Soms kan het gerechtvaardigd zijn.

19 december 2015 11:38 uur

Overigens: ik ken een zeer gerespecteerd inkoper die één zwak had. Hij was gek op vrouwentennis en hoewel hij het niet durfde uitspreken kreeg hij ‘warme’ gevoelens als hij Monica Seles zag en vooral hoorde spelen (de kreun bij elke geslagen bal, weet u nog heren). In 1992 haalde Seles de Wimbledon-finale waar ze tegen Steffi Graf moest spelen. De inkoper waarover ik spreek, de onkreukbaarheid zelve, kreeg van een leverancier tribunekaartjes voor de finale aangeboden en dat kon hij niet weerstaan. Later zei hij tegen mij:”Integriteit is mooi maar er zijn grenzen”. Hij is gegaan, maar zie, God greep in. Ik citeer Wikipedia:”In 1992 haalde Seles wel de finale van Wimbledon, maar zij verloor in die partij van Steffi Graf. Bij die finalewedstrijd op Wimbledon 1992 zijn enige opmerkingen te plaatsen. In de loop van het toernooi begonnen tegenstandsters te klagen over Seles' gekreun, waardoor zij in de finale letterlijk sprakeloos speelde: er was geen enkel kreuntje meer te horen. Zonder de kreunen en tussen de vele regenpauzes door verloor Seles de titelstrijd en ook haar enige kans op een grand slam.”

18 december 2015 15:44 uur

Hoewel ik opteer voor een goede deal wil ik de leverancier toch in de gelegenheid stellen om aan het einde van het jaar een geschenkje af te geven. Ik stel hiervoor wel een paar eisen: 1 op kantoor afleveren 2 niet boven eur 25,00 3 zonder verplichtingen 4 Cadeaus gaan 'in de verloting' Dus samengevat: 1x per jaar onder voorwaarden. Fijne feestdagen Met vriendelijke groet, Roel van de Polder

Kees Tazelaar 18 december 2015 14:24 uur

Hoi Nancy, Wat mij betreft ligt de frequentie waarmee een leverancier een cadeau aan een inkoper geeft gelijk aan de frequentie waarmee er een aanbesteding van deze inkoper op de betreffende markt verschijnt. De inhoud van dit cadeau bestaat uit een inschrijving die boven de verwachting van de inkoper uitstijgt wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding, het innovatieve karakter en de behoefte aan een transparante samenwerkingsrelatie die gebaseerd is op win-win, wederzijds respect en vertrouwen in elkaars expertise. Fijne feestdagen, Kees Tazelaar

18 december 2015 11:16 uur

Op verzoek van Nancy, nadat ik haar mijn antwoord had gemaild, dan nu ook op de site mijn reactie: Normaal ben ik niet zo’n reageerder, maar deze spreekt mij zeer aan! Wat mij betreft geeft een leverancier nooit een kerstpakket; als ze ervoor zorgen dat de opdracht, het contract, de levering goed wordt uitgevoerd, ons meenemen in innovaties, verbeterpotentieel en andere zaken waardoor we nog beter weten waarom dit inderdaad de juiste leverancier is, is dat meer dan voldoende. Mochten ze dan toch iets willen doen, dan zie ik liever dat ze dit aan een goed doel besteden.

18 december 2015 10:42 uur

Antwoordt op: Met welke frequentie mag een leverancier een cadeau aan een inkoper geven? Volgens de gedragscode Inkoop moet je het accepteren van geschenken, amusement of diensten altijd vermijden om zelfs de schijn van beïnvloedbaarheid moet vermeden worden. Al iedereen zich hieraan houd waren er minder problemen in onze inkoopwereld geweest.

18 december 2015 10:27 uur

Ik zou ervoor kiezen een passend cadeau te geven nadat een deal is gesloten of een project is opgeleverd. Dan hou je het zuiver, maar laat je wel blijken dat je de relatie c.q. gunning waardeert. Investeer dus in de relatie en niet in een deal. Van tevoren cadeaus geven om een order binnen te halen is meer een onderdeel van de marketingmix dan van goed relatiemanagement.

17 december 2015 07:57 uur

Een leverancier moet elke dag een cadeau geven aan een inkoper en dat cadeau dient te bestaan uit het volgens contract uitvoeren van de opdracht, op tijd zijn, meedenken met de klant, afspraken nakomen, niet proberen betaald meerwerk te creëren maar gewoon af en toe wat extra doen, en voor mij helpt een vrolijk gezicht en een positieve levensinstelling ook altijd mee. Fijne kerstdagen allemaal! Theo van der Linden

16 december 2015 15:48 uur

Ik begrijp dat de focus ligt bij de inkoper. Eigenlijk hebben we het hier niet over de inkoper maar de aanbesteder/inkoopadviseur. De feitelijke inkoper is de materiedeskundige collega ambtenaar. De inkoopadviseur moet uiteraard onbevooroordeeld zijn, maar in de regel doet die niet de beoordeling van de aanbiedingen. Het zou dan ook geen verschil moeten maken of deze inkoopadviseur wel/niet een cadeau krijgt. De focus zou veel meer moeten liggen op de functionaris die wel een beslissende invloed heeft op de gunning. Dat kan de vakinhoudelijk ambtenaar, maar misschien ook wel de bestuurder zijn. Maar het is uiteraard heel makkelijk om aan deze praktijken een einde te maken. Hoe hoor ik u denken ?! Welnu bedrijven schaffen geen kerstpakketten, relatiegeschenken enz. meer aan en reiken ze niet meer uit dan is dit voor eens en altijd een "non discussie". Maar aan deze uitvoering zit ook weer een keerzijde, daar er bedrijven zijn die weer hun brood moeten verdienen met de levering van deze kerstpakketten enz. Als je kijkt naar het bedrag van een dergelijk presentje is he dan bedoeld met het oog om een relatie aan te gaan cq een opdracht binnen te krijgen of is het meer een gebaar om de hopelijk goede relatie te onderstrepen zonder verdere bijbedoelingen. Als die fles wijn met kerst niet mag, mag dan dat stuk gebak bij bijvoorbeeld een standbezoek op een beurs wel, zit daar dan niets achter?!

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres