Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Blok biedt Gedragscode Integriteit Rijk aan

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft de Tweede Kamer de Gedragscode Integriteit Rijk aangeboden. De code is de geactualiseerde versie van de Modelgedragscode Integriteit sector Rijk uit 2006. Hierin wordt onder andere ingegaan op het aannemen van geschenken en uitnodigingen.

De minister stelt in zijn aanbiedingsbrief dat de samenleving sinds de Modelgedragscode is veranderd. “Het werk gebeurt meer tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk. Steeds vaker moeten ambtenaren ook de keuzes verantwoorden. Dergelijke ontwikkelingen maken het noodzakelijk dat rijksambtenaren alert zijn en zich er bewust van blijven dat ze integer hun werk moeten doen. Incidenten zoals de omgang met onderzoeksinformatie, ongewenste privécontacten en uitnodigingen van externe partijen, hebben geleid tot aanscherping van de integriteitsnormen en -waarden.”  

Accepteer niet zomaar een geschenk
“Soms wil een zakelijke relatie je iets aanbieden”, schrijft Blok in de gedragscode. “Het kan gaan om een tastbaar geschenk, een dienst, of om voordelen zoals een spaar- of kortingsregeling. Hier zijn integriteitsrisico’s aan verbonden. Kernpunt hierbij is dat je als ambtenaar jouw onafhankelijkheid moet waarborgen. Accepteer daarom niet zomaar een geschenk.” Volgens de gedragscode moet het besproken worden met de leidinggevende, mogen er geen geschenken aanvaard worden met een waarde van meer dan 50 euro, mag het niet bezorgd worden op het huisadres en mag het niet privé gebruikt worden. 

Laat jezelf niet fêteren
Wat geldt bij het aannemen van geschenken, geldt ook voor het ingaan op uitnodigingen. De context waarbinnen het plaatsvindt is van belang. “Een zakelijke bespreking combineren met een etentje? Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Maar het op uitnodiging van een externe zakenrelatie bijwonen van een sportevenement in de viplounge ligt gevoelig. En als die zakenrelatie toevallig ook meedingt naar een opdracht, heb je echt een probleem”, aldus Blok.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres