Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
01
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Wetgeving
Soort:

Blok wil minimumeisen voor duurzaamheid bouw

Blok wil minimumeisen voor duurzaamheid bouw

De bouwmaterialen van nieuwe huizen en kantoren mogen het milieu niet meer onnodig belasten. Daarom gelden er vanaf 2018 minimumeisen voor de duurzaamheid van nieuwe huizen en kantoren. Dat is het voorstel van minister Blok (Wonen).

Minister Blok wil een grens voor milieubelasting van huizen en kantoren vanaf 2018 opnemen in het Bouwbesluit. Het voorstel moet eerst nog wel naar de Tweede Kamer. In het voorstel wordt er nadruk gelegd op de productiewijze van de gebruikte bouwmaterialen, het transport, de levensduur van de materialen en de manier van afdanken. Door milieugegevens van alle gebruikte materialen in een computerprogramma in te voeren, rolt er een uitkomst over de duurzaamheid van het hele gebouw uit de berekening.

Milieueffecten
Bij het terugdringen van de totale milieubelasting van gebouwen en bouwwerken in de grond-, weg- en waterbouw (GWW-werken) spelen de milieueffecten van materiaalgebruik een steeds belangrijkere rol. Zowel bij het gebruik van grondstoffen en de circulariteit en recycling van materialen, als bij beperking van emissies, mede in relatie tot energiezuinigheid van gebouwen.

Geen rol
Een paar maanden geleden meldde Cobouw nog dat bij 84 procent van de aanbestedingen duurzaamheid geen rol speelt. Van de 1200 openbare tenders was slechts bij één op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid. Door het voorstel van Minister Blok kan dat dus gaan veranderen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.