Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Blok wil minimumeisen voor duurzaamheid bouw

De bouwmaterialen van nieuwe huizen en kantoren mogen het milieu niet meer onnodig belasten. Daarom gelden er vanaf 2018 minimumeisen voor de duurzaamheid van nieuwe huizen en kantoren. Dat is het voorstel van minister Blok (Wonen).

Minister Blok wil een grens voor milieubelasting van huizen en kantoren vanaf 2018 opnemen in het Bouwbesluit. Het voorstel moet eerst nog wel naar de Tweede Kamer. In het voorstel wordt er nadruk gelegd op de productiewijze van de gebruikte bouwmaterialen, het transport, de levensduur van de materialen en de manier van afdanken. Door milieugegevens van alle gebruikte materialen in een computerprogramma in te voeren, rolt er een uitkomst over de duurzaamheid van het hele gebouw uit de berekening.

Milieueffecten
Bij het terugdringen van de totale milieubelasting van gebouwen en bouwwerken in de grond-, weg- en waterbouw (GWW-werken) spelen de milieueffecten van materiaalgebruik een steeds belangrijkere rol. Zowel bij het gebruik van grondstoffen en de circulariteit en recycling van materialen, als bij beperking van emissies, mede in relatie tot energiezuinigheid van gebouwen.

Geen rol
Een paar maanden geleden meldde Cobouw nog dat bij 84 procent van de aanbestedingen duurzaamheid geen rol speelt. Van de 1200 openbare tenders was slechts bij één op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid. Door het voorstel van Minister Blok kan dat dus gaan veranderen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres