Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

‘Bodemprijs oorzaak van stroeve aanbestedingspraktijk’

Het hanteren van een bodemprijs getuigt van wantrouwen. “De opdrachtgever verwacht dan geen reële prijs van de markt. Dat zegt veel over de verhoudingen binnen de gww-sector op dit moment”, aldus Jeroen Moonen, expert contracteren en aanbesteden van adviesbureau Twynstra Gudde.

Moonen is ervan overtuigd dat er op het gebied van samenwerking binnen de overheid nog veel te winnen valt. Een ‘fixed price’ zonder dat alle randvoorwaarden en risico’s bekend zijn, is in zijn ogen een belangrijke oorzaak van de stroeve aanbestedingspraktijk in Nederland. “Dat speelt strategisch gedrag en de claimcultuur in de kaart”, zegt Moonen tegen Cobouw.

Marktvisie
De marktvisie zal volgens de expert contracteren en aanbesteden geen directe ommezwaai teweegbrengen. “Velen in de sector ervaren thema’s als samenwerking en houding en gedrag als ‘soft’. Hier ligt echter wel de kern van het probleem. Er is een wereld van verschil tussen projectmanagers die elke vrijdag met elkaar een biertje drinken en bespreken waar ze echt mee zitten en degenen die het contact beperken tot de bouwvergaderingen.”

Herijkingsronde
Daarnaast gaan partijen na de gunning zonder verdere afstemming aan de slag, in de wetenschap dat het vroeg of laat gaat wringen. “Een extra herijkingsronde na de gunning zou veel ellende kunnen voorkomen. Zorg dat vooraf de grootste onduidelijkheden zijn opgehelderd. De meeste claims gaan over de relatie van het object in zijn context, zoals tegenvallers in de ondergrond, het afgeven van vergunningen, de staat van het bestaande areaal of onduidelijkheden in het contract. Stem die in zo’n herijkingsmoment goed met elkaar af om later gedoe te voorkomen”, concludeert Moonen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link